DE BILT - In de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel geldt donderdagavond sinds ongeveer kwart over zes de zogenoemde code oranje.

Voor Gelderland geldt dit vanaf ongeveer half tien. De waarschuwing geldt voorlopig tot twee uur vrijdagochtend.

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer en ijzel. Volgens Harry Geurts van het weerinstituut is het in het noordoosten en oosten plaatselijk verraderlijk glad door die ijzel. De waarschuwing geldt in ieder geval tot ongeveer twee uur vrijdagochtend.

Zuidoosten

Donderdag later op de avond en in de nacht op vrijdag is er ook in het zuidoosten kans op ijzel, aldus het weerinstituut.

Met uitzondering van het westen kan het vooral op lokale wegen glad zijn door bevriezing of sneeuwresten.

Ongelukken

De gladheid in de noordelijke provincies heeft donderdag aan twee mensen het leven gekost.

De politie liet donderdag weten dat een nog onbekend persoon om het leven kwam toen diens auto van de weg raakte en over de kop sloeg op de N33 bij Holwierde (Groningen). Een ander kwam om het leven in de Friese plaats Stroobos. Hij reed tegen een boom.

Gewonden

In de provincie Groningen zijn donderdagmiddag op verschillende plekken ongelukken gebeurd als gevolg van gladheid. Daarbij zijn ook meerdere gewonden gevallen.

Verder hadden er ongevallen plaats op de westelijke ringweg van Groningen en op de spekgladde snelweg A7 bij de plaatsen Scheemda en Beerta. Hierbij raakten meerdere mensen gewond.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.

Bekijk het actuele weerbericht op NU.nl/weer.