DEN HAAG - Ook de laatste verdachte Somaliër die vrijdag in Rotterdam werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme is donderdag vrijgelaten.

De 29-jarige man blijft nog wel verdachte, evenals twee anderen van 44 en 47 jaar. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.

Vrijdagavond werden twaalf Somaliërs opgepakt omdat zij vermoedelijk betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat een aantal van hen op 24 of 25 december een aanslag in Nederland zou willen plegen.

Het is niet bekend geworden wat het doelwit van de gevreesde aanslag geweest zou zijn. Ook zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Geen bewijs

Negen van de twaalf mannen zijn in de loop van de week vrijgelaten omdat de recherche geen bewijs tegen hen heeft gevonden. De Nationale Recherche zet het onderzoek voort naar het drietal dat nog wel verdacht is.

De arrestaties waren erop gericht een aanslag te voorkomen. Tijdens het onderzoek werden vrijdag huiszoekingen gedaan in twee belwinkels en een aantal woningen in Rotterdam. Ook doorzocht de Nationale Recherche twee motelkamers in Gilze-Rijen.

Ravage

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) deed al langer onderzoek naar mogelijke terroristische dreiging die van Somaliërs in Nederland uitging. Tijdens het onderzoek kreeg de AIVD informatie over de aanslag.

De advocaten van de Somaliërs kijken naar de mogelijkheid tot schadevergoeding. Ook een broer van een van deze mannen heeft zich daarbij aangesloten. Hij is de eigenaar van de belwinkel waar de arrestaties plaatshadden. De winkel was na de inval van politie en justitie een ravage.

De advocaten van de mannen stellen dat het niet anders kan dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als verdachten zo snel na hun aanhouding alweer vrijgelaten moeten worden en willen ook een klacht indienen bij de toezichtcommissie voor inlichtingendiensten.