AMSTERDAM/BUENOS AIRES - De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch heeft in Buenos Aires de gevangenis verlaten na het betalen van een borgsom. Hij kwam rond drie uur in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) vrij.

Dat meldde zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Een Argentijnse federale rechtbank had maandag de vrijlating op borgtocht gelast van de Transaviapiloot , die het afgelopen voorjaar door Spanje was uitgeleverd omdat hij tijdens de dictatuur van Argentinië (1976-1983) gedrogeerde tegenstanders van het regime uit vliegtuigen in zee zou hebben gegooid.

Poch, die alle aantijgingen ontkent, verblijft na het betalen van de borgsom van 150.000 pesos (circa 26.000 euro) bij familie in Argentinië. Hij mag het land niet verlaten.

Optimisme

Volgens Knoops is zijn cliënt erg vermoeid en uitgeput vanwege alle spanningen. ''Maar zijn gezondheid is goed en hij is vechtlustig en vol optimisme over het vervolg van de rechtsgang.''

In oktober bleek al dat de aanklachten tegen Poch nietig waren verklaard. De Argentijnse rechters bepaalden dat de aanklagers hun werk moeten overdoen, omdat in hun aanklachten niet werd aangetoond dat Poch iets te maken heeft met de misdaden die worden onderzocht.

Getuigen

Het wachten is nu op het horen van getuigen bij de rechter-commissaris in Den Haag, waar Argentinië op grond van een rechtshulpverzoek om heeft gevraagd. Dat gebeurt na 10 januari.

Twaalf Transaviapiloten zullen dan worden gehoord. Bij acht gebeurt dat op verzoek van de verdediging en bij vier op verzoek van de Argentijnse onderzoeksrechter.

'Vluchten des doods'

Poch zou enkele jaren geleden tijdens een etentje op het Indonesische eiland Bali tegen collega's van de luchtvaartmaatschappij Transavia hebben verklaard dat hij had deelgenomen aan de zogeheten 'vluchten des doods' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië.

Op basis daarvan werd hij in Spanje aangehouden en uitgeleverd aan Argentinië. Poch betwist dat hij de uitlatingen heeft gedaan.