DEN HAAG - Heeft oud-bestuursvoorzitter Geert Dales van hogeschool Inholland er recht op om zijn declaraties uit zijn tijd als hogeschool-topman te publiceren? Dat gaat emeritus hoogleraar beleidswetenschappen Hans van den Heuvel van de Vrije Universiteit (VU) op verzoek van Dales onderzoeken.

Dit heeft de voormalige bestuursvoorzitter woensdag bekendgemaakt.

Inholland raakte het afgelopen jaar in crisis, nadat bekend was geworden dat zwakke studenten gematst werden met het behalen van diploma's. Ook zou de top van de hogeschool gerommeld hebben met declaraties.

Dales stapte dit najaar op, enkele weken later gevolgd door de rest van de raad van bestuur.

Naam zuiveren

Dales wil zijn declaraties openbaar maken om, zoals hij zelf zegt, zijn naam te zuiveren.

Hij wil niet in verband worden gebracht met gesjoemel met gemeenschapsgeld. Hij kondigde in december aan naar de rechter te stappen, omdat de hogeschool hem de declaraties niet wil geven.

Terpstra

Sindsdien heeft Dales geprobeerd contact te leggen met de nieuwe topman, oud-vakbondsman Doekle Terpstra. ''Maar hij heeft via de mail laten weten mij niet te willen spreken'', zegt Dales. Hij verwacht dat het kort geding half januari zal dienen.

Het oordeel van Van den Heuvel wordt bij de zitting ingebracht.

Integriteit

Dales zegt zich in het verleden als wethouder van Amsterdam en burgemeester van Leeuwarden altijd sterk te hebben gemaakt voor integriteit bij het openbaar bestuur. ''Daarom is het extra bizar en diep treurig dat ik nu word geassocieerd met gesjoemel.''

De Inspectie van het Onderwijs doet ook onderzoek naar de gang van zaken bij Inholland. Het onderzoek wordt deze zomer verwacht.