
2010 was koud en zonnig
Het afgelopen jaar was ook zonnig met gemiddeld over het land 1765 uren zon tegen 1550 normaal.
De hoeveelheid neerslag lag met 800 millimeter vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddeld van 797 millimeter. Dat heeft het KNMI woensdag bekendgemaakt.
Het jaar begon koud met veel sneeuw. Januari had een gemiddelde temperatuur van een halve graad onder nul tegen 2,8 graden normaal. Na een zacht begin van de lente verliep mei zeer koel. Het was de koudste meimaand sinds 1991 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 10,5 graden.
Zomer
De eerste helft van de zomer was warm en zonnig. Vooral de maand juli sprong eruit met een gemiddelde van 19,9 graden tegen 17,4 normaal.
De maand eindigde op de vijfde plaats van warmste julimaanden sinds 1901. In Arcen en Ell in Limburg werd het drie dagen warmer dan 35 graden. In Arcen mat het KNMI op 9 juli ook de landelijk hoogste temperatuur (36,2 graden). Augustus was daarentegen koel en zeer nat.
Herfst
De herfst was aan de koude kant met een gemiddelde temperatuur in de Bilt van 9,9 graden tegen een langjarig gemiddelde van 10,2 graden.
Eind november begon het te sneeuwen en werd het al volop winter. December was zelfs de koudste december in ruim veertig jaar. In De Bilt was de temperatuur gemiddeld 1,1 graad tegen 4 graden normaal. De laagste temperatuur mat het KNMI op 20 december in Lelystad. Daar werd het 16,9 graden onder nul.
Zon
De zon scheen afgelopen jaar gemiddeld 1765 uren. Stavoren in Friesland was koploper met 1896 uren zon. In het zuidoosten scheen de zon het minst. Maastricht telde slechts 1620 uren zon.
Het KNMI noteerde dit jaar de meeste neerslag in de Rotterdam. Daar viel 906 millimeter. Het droogst was het in Ell met 708 millimeter. In de winter van 2009/2010 was de neerslag vaak sneeuw.
Sneeuwdek
Gemiddeld over het land telde het KNMI 42 dagen met een sneeuwdek tegenover dertien volgens het langjarige gemiddelde.
Augustus was met 170 millimeter tegen 62 millimeter de op een na natste oogstmaand sinds 1901. In Lievelde (Gelderland) viel op 26 augustus zelfs 138 millimeter in één etmaal.
In december viel de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. Nederland was deze maand slechts twee dagen sneeuwvrij.
Wereldwijd
Wereldwijd gezien was dit jaar desondanks een van de drie warmste jaren sinds het begin van de systematische metingen in 1850. De eerste tien maanden tot en met oktober was deze temperatuur zelfs hoger dan ooit gemeten.
Volgens wetenschappers is dit te wijten aan de trend van steeds hoger wordende temperaturen wereldwijd en aan de effecten van El Niño, een opwarming van het zeewater langs de evenaar in de Stille Oceaan.