AMSTERDAM - Het aantal moorden in Nederland is het afgelopen jaar licht gedaald ten opzichte van 2009. Het aantal komt uit op circa 170, blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier.

Het aantal moorden in Nederland is het afgelopen jaar licht gedaald ten opzichte van 2009. Het aantal stond dinsdag op 170, blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier. Vorig jaar stopte de teller uiteindelijk op 178.

In de jaren negentig werden jaarlijks nog ongeveer 250 moorden gepleegd. In 2008 waren het er 161 en in 2007 kwam het cijfer uit op 143, het laagste moordcijfer in vele tientallen jaren.

Opvallend was volgens het blad het grote aantal moorden waarbij de dader na afloop zelfmoord pleegt. Bij achttien zaken maakten deze daders in totaal 22 slachtoffers.

Bij dit soort zaken, waaronder ook zogeheten familiedrama's, vielen de afgelopen jaren gemiddeld negen slachtoffers per jaar.

Amsterdam

Uit de telling komt verder naar voren dat in Amsterdam het aantal moorden halveerde: van 32 in 2009 tot zestien in het afgelopen jaar. Ook Rotterdam kende een daling: van twintig naar veertien.

Den Haag bleef met zeven doden ongeveer gelijk. In de stad Utrecht werd evenals vorig jaar geen enkele moord gepleegd.

De cijfers van Elsevier komen tot stand op basis van berichten van het persbureau ANP, een aantal kranten en rechtspraak.nl. Ook is er voor het onderzoek onder meer contact met politie en Openbaar Ministerie. Het blad publiceert de moordlijst sinds 1992.