ALMELO – Een man uit Enschede moet een taakstraf van zestig uur uitvoeren, omdat hij tijdens een nieuwjaarsduik een ongeluk met een kanon heeft veroorzaakt.

Een wethouder van Oldenzaal raakte daardoor zwaargewond.

Ook moet de man 500 euro betalen, omdat hij de regels van de wapenwet heeft overtreden. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Klapvoet

Het ongeluk gebeurde op 1 januari van dit jaar op recreatieplas Het Hulsbeek tussen Enschede en Oldenzaal. Wethouder Frits Rorink zou met het kanon het startsein geven voor de nieuwjaarsduik. Het kanon weigerde echter.

Ook schipper D., beheerder van het kanon, slaagde er niet in het af te laten gaan. Toen hij daarop het kanon ontmantelde en er naar eigen zeggen ‘gedachteloos’ een klap op gaf, ging het kanon alsnog af.

De wethouder stond op dat moment pal voor het kanon en raakte zwaargewond. Hij heeft aan het ongeluk een klapvoet, een gevoelloos linker onderbeen en een sterk verminderd evenwichtsgevoel overgehouden.

Publiciteit

In een slachtofferverklaring pleitte de wethouder er voor om de schipper niet te veroordelen, aangezien er geen opzet in het spel was geweest. De rechtbank vond echter net als het Openbaar Ministerie (OM) dat vervolging wegens ‘aanmerkelijke onvoorzichtigheid’ op zijn plaats was.

De rechters meenden ook dat D. al door de vele publiciteit rond het ongeluk was gestraft en dat daarom de helft van de 120 uur taakstraf die het OM had geëist, gepast was.