AMSTERDAM - Van de oorspronkelijke twaalf Somaliërs die van betrokkenheid bij terrorisme werden verdacht, zit er dinsdag nog een vast. In totaal gelden nog drie van de twaalf als verdachte, maar de rechter-commissaris heeft slechts van een man de hechtenis verlengd.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd.

Er zaten dinsdagochtend nog zes verdachten vast. Voor de zes anderen gold de verdenking eerder al niet meer. Het OM heeft er dinsdag vier vrijgelaten, een 49-jarige man moest op last van de onderzoeksrechter in vrijheid worden gesteld.

De man die de komende drie dagen nog door justitie mag worden vastgehouden, is 27 jaar.

Aanslag

De twaalf verdachten werden vrijdag in Rotterdam aangehouden omdat ze volgens een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. Ze zouden op korte termijn een aanslag in Nederland hebben willen plegen.

Bij huiszoekingen in Rotterdam en Gilze-Rijen zijn echter geen wapens of explosieven gevonden. Het OM liet zaterdag weten dat er geen doel van de vermeende terroristen bekend was.

De arrestaties van vrijdagavond waren er vooral op gericht een eventuele aanslag te voorkomen. Het onderzoek naar de vermoedelijke betrokkenheid van de drie verdachten wordt voortgezet.

Langer onderzoek

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) deed al langer onderzoek naar mogelijke terroristische dreiging die van Somaliërs in Nederland uitging. Dit onderzoek mondde vrijdag uit in een ambtsbericht van de geheime dienst aan het Openbaar Ministerie (OM), waarop in Rotterdam twaalf mannen van Somalische komaf werden ingerekend.

Dat heeft Wil van Gemert, directeur binnenlandse veiligheid van de AIVD, dinsdag gezegd. Hoe lang het onderzoek precies aan de gang was, maakte Van Gemert niet bekend. Het is niet helder geworden wat het doelwit van de gevreesde aanslag was, zei hij.

AIVD

De verdachten die eerder al werden vrijgelaten, maakten maandag gezamenlijk bekend een aanklacht in te dienen tegen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Volgens de advocaat van de verdachten kan het niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als verdachten zo snel na hun aanhouding alweer vrijgelaten moeten worden.