DE BILT - Het verkeer moet zondag rekening houden met winterse buien. Zondagavond is er bovendien een kleine kans op ijzel. Aan de kust valt er korrelhagel of regen. Landinwaarts sneeuwt het af en toe weer, meldt het KNMI.

In de nacht van zondag op maandag is het op de meeste plaatsen droog. Voor maandag overdag verwacht het weerinstituut droog weer.

Een woordvoerder van de ANWB maakte zondagavond melding van sneeuwbuien in Groningen en Drenthe. Verder zijn er op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe lokaal meldingen van ijzel.

''Da's listig, want de wegen lijken dan schoon, maar kunnen toch glad zijn.'' Rond 20.00 uur was het overal erg rustig op de weg. Rond negen, tien uur, verwacht de ANWB weer iets meer verkeer.

Lagere bezoekersaantallen

De winterse omstandigheden en de waarschuwing voor extreem weer met gladheid hebben zondag voor lagere bezoekersaantallen gezorgd bij typische 'tweede-kerstdaguitjes'.

De droomkerst van bijvoorbeeld woonboulevards werd erdoor verstoord. Maar ook dierentuinen en musea telden minder bezoekers dan verwacht. Woonboulevards als Villa Arena in Amsterdam, Alexandrium in Rotterdam en diverse vestigingen van IKEA reppen over een gezellige zondag, maar meldden ook dat het minder was dan verwacht.

De woordvoerder van het Alexandrium vond dat hij ''voor een zondag als deze'' niks te klagen had maar constateerde ook minder bezoek: ongeveer 1500 klanten minder dan de achtduizend van vorig jaar. ''Dat is aan het weer te wijten.''

IKEA

De drukte was ook in vestigingen van IKEA in Haarlem, Amsterdam en Groningen minder dan normaal en kwam bovendien later op gang. Dat meldde een woordvoerster eind zondagmiddag.

Het later op gang komen weet zij aan de gladheid en mist in het noorden. ''Verder valt kerst op zaterdag en zondag en is het eigenlijk een normaal weekeinde. Valt tweede kerstdag op maandag, dan zie je dat iedereen dan naar buiten wil.''

De zegsvouw van Villa Arena wijst op de andere opties die het publiek tegenwoordig heeft. ''Het is niet alleen de woonboulevard die open is''. ook in Amsterdam was het gezellig druk maar Villa Arena had op meer gehoopt.

Paleis Het Loo

Zelfs Paleis Het Loo, dat er dezer dagen misschien feeërieker dan ooit bij ligt, moest het met minder doen. Ongeveer 1500 mensen passeerden de poort zondag en dat was zo'n duizend minder dan anders op deze feestdag. Ook het Groninger museum had het met negenhonderd bezoekers rustiger dan verwacht.

De dierentuinen, waar het kerstzonnetje een aardige aanloop leek te garanderen, laten een vergelijkbaar beeld zien. Directeur Alex van Hooff van Burgers' Zoo zag 40 tot 50 procent minder mensen in zijn park.

''Het heeft sterk te maken met het weer. We hebben vaker dit soort alarmen gehad de afgelopen tijd en de schrik zit de mensen in de benen. Het was eigenlijk juist een heerlijke dag.''

Geen vetpot

Collega dierentuin Blijdorp in Rotterdam meldt dat het zondag met amper tienduizend bezoekers geen vetpot was en dat het een relatief rustig weekeinde beleefde. ''Ik kan het niet hard maken maar ik vermoed dat het met het weer te maken heeft. We hadden op meer gerekend.''

Bekijk alle lezersfoto´s van het winterweer op NUfoto

Winter in Nederland