AMSTERDAM - Een sponsor is bereid de bergingskosten te betalen van de Anne Frankboom, de ernstig zieke kastanje die 23 augustus omwaaide in de tuin naast het Anne Frankhuis in Amsterdam.

Generali Schadeverzekering Maatschappij in Diemen tast 'uit coulance' in de buidel voor de totale kosten van 27.850,65 euro, maakte de stichting Support Anne Frank Tree zondag bekend.

Na het omwaaien waren talloze bedrijven bezig het afgebroken gedeelte van de Anne Frankboom en de veiligheidsconstructie die de boom staande diende te houden, op te ruimen. Voor de bergingskosten was de stichting Support Anne Frank Tree niet verzekerd.

Begin volgend jaar wordt de verdeling van de restanten van de Anne Frankboom afgerond. De stichting liet eerder al weten resten van de omgewaaide kastanje te willen schenken aan Joodse musea in de wereld. Na de verdeling wordt de stichting ontbonden.

De Anne Frankboom is wereldberoemd. Anne keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.