TILBURG - De politie in Tilburg heeft het dit kerstweekeinde druk met onderzoeken naar woninginbraken, meldde een woordvoerder van de politie Midden en West-Brabant zondag. Vanuit twaalf straten in Tilburg kreeg de politie meldingen van inbraak of een poging tot inbraak.

Ook in een straat in Riel werd ingebroken. Waar de hausse aan inbraken vandaan komt, wist de woordvoerder niet.

De technische recherche doet sporenonderzoek naar de inbraken. Inbrekers waren aan de gang aan de Europalaan, Hoefstraat, Piusstraat, Boomstraat, Wijnruitstraat, Duizelstraat, Quirijnstokstraat, Postelsehoeflaan, Strausslaan, Capucijnenstraat, Vlierlaan en Groeseindstraat in Tilburg.

Eén verdachte inbreker

Zondagochtend had de politie in elk geval één verdachte inbreker beet, dankzij de sneeuw. Voetstappen in het sneeuwdek leidden agenten naar een schuur aan de Capucijnenstraat, waar zij een 25-jarige man vonden die vermoedelijk even daarvoor had ingebroken in een studentenhuis aan het Sint Annaplein.

Volgens een getuige was er ook een tweede inbreker, maar die heeft de politie nog niet gevonden.

Hengelen

De politie ziet een paar methoden die momenteel populair zijn bij inbrekers, aldus de politiewoordvoerder: hengelen, flipperen en gaatjes boren. Bij hengelen wordt via de brievenbus met ijzerdraad of een kleerhanger de voordeur opengedaan, bij flipperen schuift de inbreker een oude creditcard of een ander stuk plastic tussen de deur en het slot.

''Deze twee manieren zijn eenvoudig te voorkomen door de voordeur op het nachtslot te draaien'', aldus de politie. Sommige inbrekers boren gaatjes ter hoogte van een raamgrendel om een raam te kunnen openen. Dit kan worden voorkomen door ramen af te grendelen met een slot.