DEN HAAG - Het KNMI heeft zaterdagavond een waarschuwing voor extreem weer doen uitgaan voor de kustprovincies in verband met ijzel en gladheid.

Het weerbureau koppelt daar een code oranje aan, aldus een woordvoerster van het KNMI in de Bilt.

Vanaf de Noordzee trekken de komende uren buien over Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Door de temperatuur kunnen dat regenbuien zijn. Als het water op de bevroren grond terechtkomt, kan dat aanvriezen en in ijzel veranderen, aldus het KNMI.

De waarschuwing voor gladheid geldt voorlopig tot acht uur zondagochtend.

A1 hele dag dicht

De A1 richting Amersfoort is zondag tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes overdag afgesloten vanwege spoedreparatie van het wegdek.

Dat hebben woordvoerders van Rijkswaterstaat en de ANWB zaterdag laten weten. De stremming van de snelweg is van vijf uur zondagochtend tot negen uur 's avonds.

Schade aan asfalt

Het winterweer heeft op het stuk snelweg de nodige schade aan het asfalt veroorzaakt. Daarom was zaterdag al de gehele dag een rijstrook afgesloten. Dat zorgde voor de nodige filevorming.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de reparatie maandagavond pas zou plaatsvinden maar Rijkswaterstaat heeft dat naar voren geschoven.

Overlast

''Hoe eerder hoe beter"", aldus de zegsman van Rijkswaterstaat. ''De overlast is er toch, of je dat nu zondag of maandag doet.'' Rijkswaterstaat kreeg het niet voor elkaar om de reparatie in de nacht van zaterdag op zondag al te laten gebeuren.

Tijdens de afsluiting is een omleiding ingesteld via de A6 en de A27 wat normaal gesproken een extra reistijd van een kwartier zou beteken.

Grote vertragingen

De ANWB voorziet evenwel grote vertragingen op de omleidingsroute omdat het op tweede kerstdag traditiegetrouw behoorlijk druk is op de Nederlandse snelwegen.

Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat stond het stuk A1 al op de nominatie om te worden aangepakt. Vooral op wegen waar het asfalt aan het ''einde van de levensduur'' is, treedt volgens Rijkswaterstaat schade door vorst op waarbij stukjes asfalt loslaten en er meer steentjes rondvliegen dan anders. Het zeer open asfalt beton (ZOAB) is daarbij gevoeliger dan asfalt met dichtere lagen.

Schadeclaims

Rijkswaterstaat kreeg over de vorige winter ruim 3600 schadeclaims van automobilisten die zeiden dat ze schade aan hun wagen hadden opgelopen door kapotgevroren asfalt.

Eind november was in 848 gevallen (23 procent) een schadebedrag uitgekeerd. In 2468 zaken (68 procent) werd de schadeclaim afgewezen terwijl in 309 gevallen (9 procent) nog geen standpunt was ingenomen.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op onze special op NUfoto.