ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft vrijdagavond in Rotterdam twaalf Somaliërs aangehouden. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij terroristische activiteiten

Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag meegedeeld.

Ook heeft de Nationale Recherche een belwinkel en vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

De twaalf mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- en verblijfplaats en een man komt uit Denemarken.

Het OM weet niet wat het doelwit was van de terroristische aanslag

Beperkingen

Voor de terreurverdachten gelden beperkingen. Dat wil zeggen dat onder anderen hun advocaten geen mededelingen over de zaak mogen doen.

Dat hebben de twee raadslieden Michael Ruperti en Marjolein Dikkerboom zaterdag gezegd.

Inval

Vier van de Somalische terrorismeverdachten logeerden in Restaurant en motel Gilze in Gilze. Dat heeft directeur Nick van der Valk gezegd.

Op het moment van de inval door de Nationale Recherche waren de vier mannen niet in het motel, aldus Van der Valk.

De Somaliërs verblijven sinds enkele dagen in het motel, maar waren hem niet opgevallen. Van der Valk is blij dat alles goed is afgelopen.

AIVD

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht vrijdagmiddag van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Die informatie was aanleiding voor een grootschalig onderzoek door de Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is vrijdagmiddag op de hoogte gebracht van de informatie.

De verdachten zijn opgepakt door de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterrorisme-eenheid van het KLPD.

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet door de aanhoudingen. Het blijft staan op ‘beperkt’.

De arrestatie van de twaalf Somaliers past wel in het beeld dat de NCTb onlangs schetste van zorgelijke ontwikkelingen op het gebied van terroristische dreigingen.

Met de actie van de Nationale Recherche tegen deze Somaliërs is deze actuele dreiging nu weggenomen, aldus de woordvoerster.

Waakzaamheid

Vorige week liet de NCTb, Erik Akerboom, weten dat zich de afgelopen maanden ontwikkelingen hebben voorgedaan die nopen tot waakzaamheid. Als deze ontwikkelingen doorzetten, moet het dreigingsniveau mogelijk wel worden opgeschroefd.

Het niveau ‘beperkt’ betekent dat de kans op een aanslag in Nederland momenteel relatief klein is, maar niet uit te sluiten.

Dreiging

De AIVD heeft het afgelopen jaar wel Somalië samen met Jemen aangewezen als nieuwe gebieden van waaruit terroristische dreiging voor Nederland komt.

In het jaarverslag over 2009 schrijft de dienst dat de jihadistische dreiging uit het Oost-Afrikaanse land is toegenomen. In 2009 is overigens geen concrete dreiging tegen Nederlandse doelen waargenomen.

Ravage

De belwinkels in Rotterdam-West was zaterdagavond nog een ravage. Op de vloer lagen stukken glas en een deel van het plafond lag op de grond.

Volgens de Somalische Abdullahi Ali (34), een kennis van de eigenaar en de persoon die op zaterdag waarneemt in de belwinkel, waren de eigenaar van de belwinkel en de eigenaar van een belwinkel twee panden verderop vrijdagavond gearresteerd. De eigenaars zouden verre neven van elkaar zijn.

Geforceerd

Volgens Ali begon de inval rond half elf vrijdagavond. De deur werd hierbij geforceerd. Ook zou het team van de Nationale Recherche elf computers in beslag hebben genomen.

Een medewerker die vrijdagavond in de winkel aanwezig was, zou langdurig zijn geblinddoekt en geboeid. Het OM bevestigt dat mensen apart zijn genomen, maar bestrijdt dat er personen langdurig zijn vastgehouden en ondervraagd.

Terreurverdachten opgepakt