AMSTERDAM - De provincies Zuid-Holland en Zeeland strooien vanaf dit weekend nog maar mondjesmaat. De provincies hebben niet genoeg zout om op alle wegen te strooien en passen hun strooiregime aan.

Zeeland liet vrijdag weten dat vanaf maandag alleen nog wordt gestrooid op de belangrijkste wegen.

De provincie probeert de gladheid op andere wegen te bestrijden met veegwagens en sneeuwschuivers.

Zuid-Holland strooit vanaf tweede kerstdag alleen nog volledig op veelgebruikte wegen. In het stedelijk gebied van de provincie geldt overigens geen beperkt strooiregime. Daar wordt op alle wegen gestrooid.

Sneeuwkettingen

In Limburg doet de politie de komende dagen niet moeilijk over het gebruik van sneeuwkettingen. De kettingen zijn in Nederland eigenlijk verboden, maar door het barre winterweer knijpt de politie een oogje toe.

De politie in Limburg heeft zelf ook sneeuwkettingen om de banden van haar voertuigen gedaan. "Wij hebben daar een ontheffing voor, maar we doen niet moeilijk als andere weggebruikers ze ook gebruiken", zegt een woordvoerder. "De verkeersveiligheid staat voorop."

Extreem

Op sommige plaatsen in Limburg is een pak van tientallen centimeters sneeuw gevallen. "Dat is natuurlijk extreem. Vooral in het zuiden zijn veel hellingen en heuvels niet op te komen door de sneeuw."

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Lees twitterberichten over de gladheid op NUlive