EINDHOVEN - Rijkswaterstaat heeft vrijdagmiddag om drie uur de A2 bij Eindhoven in zuidelijke richting weer opengesteld voor verkeer. Dat heeft een zegsman gemeld.

Het eerste verkeer wordt voorafgegaan door een aantal wagens met weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Deze rijden 50 kilometer per uur.

Op deze manier kan het zout dat Rijkswaterstaat de afgelopen uren heeft gestrooid goed worden ingereden, zo meldde de woordvoerder.

Op de A2 blijft voorlopig sowieso een snelheidsdeken van 50 kilometer per uur gelden. Om half vier stelt Rijkswaterstaat ook de noordelijke rijbaan van de A2 weer open op dezelfde manier.

Onbegaanbaar

De wegbeheerder sloot vrijdagochtend om negen uur de hoofdrijbanen van de A2 in beide richtingen omdat deze door de hevige sneeuwval onbegaanbaar waren geworden.

De parallelrijbanen bleven overigens wel open. Maar sindsdien heeft op de A2 bij Eindhoven wel een flinke file gestaan.

Advies

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten die  naar het oosten of het zuiden van het land rijden, met klem de weers- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

In het oosten en zuiden van het land kan vooral stuifsneeuw nog de hele dag gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Ook ligt er zeker in Limburg en Brabant nog eerder gevallen sneeuw op de wegen.

Gladheid

Het KNMI voorspelt dat het sneeuwfront van vrijdag aan het eind van de middag Nederland in het zuidoosten verlaat. Tot die tijd kan er nog wat lichte sneeuw vallen in Limburg. Wel geldt voor het hele land in de avond een waarschuwing voor verraderlijke gladheid.

Door lage temperaturen is de kans groot dat de sneeuw op de weg weer gaat bevriezen, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Rijkswaterstaat houdt vrijdagmiddag de snelheidsdekens bij de Amsterdamse Coentunnel in beide richtingen in stand.

IJsresten

Deze deken geldt al sinds donderdagmiddag vanwege de sneeuw- en ijsresten die vooral bij de ingangen van de tunnel op de weg en passerende voertuigen vallen.

De snelheidsdeken op de A12 tussen Arnhem en Utrecht die vrijdagochtend was ingesteld, is opgeheven.

Spoedreparaties

Op de A58 tussen Breda en Tilburg en de A59 richting Den Bosch ter hoogte van Waalwijk kan het verkeer vrijdag nog flinke vertraging oplopen als gevolg van spoedreparaties van Rijkswaterstaat aan het wegdek. Automobilisten worden omgeleid.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Lees twitterberichten over de gladheid op NUlive

A2 Eindhoven