AMSTERDAM - Vrachtwagenchauffeurs in het zuiden van het land wordt met klem geadviseerd de weg voorlopig niet op te gaan.

Vanwege de hevige sneeuwval raken veel vrachtwagens in de problemen, meldt Rijkswaterstaat.

De problemen doen zich vooral voor in Limburg en Noord-Brabant, waar sneeuw ligt van wel veertig centimeter hoog.

Oproep

Het risico is te groot dat trucks vast komen te zitten in de sneeuw, stelt een woordvoerster. Het is de eerste maal dat Rijkswaterstaat deze winter zo’n oproep doet.

De oproep is gedaan in overleg met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO.

Ook de verkeersdienst van de ANWB waarschuwt het verkeer voor sneeuw en gladheid op de wegen.

Vrachtwagenchauffers

TLN stelt dat met het advies ''de grote logistieke hotspot van Nederland wordt getroffen. Vooral Eindhoven is van cruciaal belang voor de transportsector.'' Desondanks gaat ''veiligheid voor alles’’, aldus de woordvoerder. Hij kan niet zeggen hoeveel vervoerders dagelijks gebruikmaken van de wegen in de twee zuidelijke provincies.

Ook waagt TLN zich nog niet aan een schatting hoeveel de belemmering van het wegverkeer de sector mogelijk gaat kosten.

Noodgevallen

De politie in het zuidoostelijke deel van Brabant rukt vanwege het winterweer alleen bij noodgevallen uit.

De politie gaat sinds vanochtend tien uur alleen nog de weg op als het echt nodig is, laat ze weten. Burgers moeten rekening houden met langere wachttijden bij meldingen. De maatregel duurt zolang het huidige winterweer aanhoudt.

Brandweer

De Limburgse brandweer heeft als gevolg van het winterweer langer nodig om bij een incident te komen. Maar dat heeft tot nog toe niet tot problemen geleid, meldden woordvoerders van de beide Limburgse brandweerkorpsen.

Niet alleen doen de brandweerwagens er langer over om op de plaats van bestemming te komen, ook de spuitgasten zelf hadden vanochtend moeite om in het Limburgse heuvelland de kazerne te bereiken. Om die reden wordt in de kazerne in Gulpen de bezetting continue gehandhaafd en staat er een bluswagen met vierwielaandrijving, zei een woordvoerster van de brandweer.

Sneeuwkettingen

De politie Limburg-Zuid is begonnen met het aanbrengen van sneeuwkettingen onder de patrouillewagens en -busjes.

Op veel plaatsen rijden automobilisten zich vast en moeten gesleept worden.

De auto's van de politie Limburg-Zuid zijn deels van vierseizoenbanden, deels van winterbanden voorzien. ''Toch hebben we een flinke partij sneeuwkettingen laten komen, die we om te beginnen alvast onder de patrouillebusjes hebben aangebracht.''

Drenthe

In de provincie Drenthe hebben zich donderdag ruim negentig slippartijen en eenzijdige ongevallen voorgedaan. Veel auto's gleden van de weg af of kwamen vast te zitten in de sneeuw.

In de meeste gevallen ging het om lichte blikschade. Bij zeven ongelukken was er sprake van licht letsel.

Politie

De politie heeft automobilisten in Drenthe geadviseerd om niet de weg op te gaan. De politie kreeg ongeveer twintig meldingen van glijpartijen en gestrande auto's, meldde een woordvoerder. Stuifsneeuw en sneeuwduinen spelen het verkeer in Drenthe parten. Het aantal meldingen daalde in de loop van ochtend.

Op de A37 is een vrachtwagen van de weg geraakt. Daarbij werd een 44-jarige man gewond. Hij met onbekend letsel afgevoerd naar het ziekenhuis in Hoogeveen.

Volgens de politie was er bij twee ongevallen sprake van letsel. Op de A37 raakte een vrachtwagen van de weg. Daardoor raakte een 44-jarige man gewond.

Bij Assen kwam een auto ondersteboven in een kanaal terecht. De 35-jarige bestuurder is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Stuifsneeuw

Het verkeer ondervond veel hinder van stuifsneeuw. Een harde noordoostenwind blies de sneeuw over de wegen, waardoor sneeuwduinen ontstonden.

Ook was er sprake van extreme gladheid. De politie Drenthe gaf automobilisten donderdag het advies om niet de weg op te gaan.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Noord-Brabant komt in de loop van de ochtend weer langzaam op gang. Alleen vervoersmaatschappij Hermes houdt de bussen nog binnen. Daardoor rijden onder meer in Eindhoven, Helmond, Valkenswaard en Reusel geen bussen.

Arriva, dat in het noordoostelijke deel van de provincie rijdt, heeft rond elf uur de bussen weer op pad gestuurd. De vervoersmaatschappij waarschuwt busreizigers rekening te houden met vertragingen.

Vervoersmaatschappij Veolia, die vooral in West-Brabant reizigers vervoert, heeft minder last gehad van het winterse weer. Alleen in Tilburg en omgeving reden er tijdelijk geen bussen. Rond half elf waren ook die problemen verholpen. Ook in West-Brabant moeten reizigers rekening houden met vertragingen.

Limburg

In Limburg rijden na 18.00 uur geen bussen meer. Dat maakte vervoerder Veolia bekend.

In het grootste deel van Limburg reden er de hele dag al geen bussen. Alleen in de regio's Sittard en Maastricht was het busverkeer rond het middaguur weer voorzichtig op gang gekomen.

Maar Veolia vindt het ook daar niet meer verantwoord om vrijdagavond nog bussen de weg op te sturen.

Treinen

De treinen trotseren de barre weersomstandigheden vrijdagochtend zonder problemen.

De treinen van Veolia zijn volgens Van Setten winterhard. ''De Zwitserse Stadlertreinen zijn net Sint Bernhardhonden; die vinden sneeuw ook leuk''. De treinen rijden nagenoeg zonder vertraging.

Actuele informatie over de dienstregeling van treinen en bussen in Limburg is te vinden op twitter.com/VeoliaLimburgOV.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Lees twitterberichten over de gladheid op NUlive

Vrachtwagens in de sneeuw