ENS - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag de inverzekeringstelling van de 50-jarige Jan R. uit Ens, die verdacht wordt van ontucht met twee minderjarige meisjes die op kinderdagverblijf Onze Boerderij zaten, met drie dagen verlengd.

Dat meldt een woordvoerster van het OM.

De verlenging is een reactie op een besluit van de rechter-commissaris in Lelystad.

Die oordeelde donderdag dat er onvoldoende ernstige bezwaren waren om Jan R. langer vast te houden.

Beroep

Het OM mag echter eenmalig de inverzekeringstelling van een verdachte met drie dagen verlengen. Dit betekent dat de mede-eigenaar van het kinderdagverblijf in ieder geval tot het einde van deze week vastzit.

Het OM is in beroep gegaan tegen de beslissing van de rechter-commissaris en hoopt dat de raadkamer het bezwaar vrijdag behandelt.

Aangifte

Jan R. werd dinsdag gearresteerd na een aangifte van de ouders van de meisjes. Donderdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, die niet genoeg ernstige bezwaren zag om de man langer vast te houden.

Zo zouden er onvoldoende aanknopingspunten zijn voor de beschuldiging dat de verdachte een van de meisjes had verkracht.

Verdenking

De rechter-commissaris zag wel aanwijzingen voor de verdenking dat R. het lichaam van een van de meisjes inzeepte en zijn geslachtsdeel toonde, maar dat was niet voldoende om de man vast te blijven houden.

Volgens de rechter-commissaris moest er meer zijn dan een ''vermoeden van schuld'' om iemand langer vast te houden. Hij achtte de kans op herhaling klein bij de verdachte, omdat hij geen strafblad heeft en de kinderdagopvang inmiddels gesloten is.