AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de 31-jarige Mustapha El M. vrijgesproken van het genitaal verminken van zijn 6-jarige dochtertje.

Dat de geslachtsdelen van het kind ernstig zijn verminkt, staat vast, zo heeft het hof geconstateerd, evenals het feit dat het kind dat niet zelf heeft gedaan.

Voor de stelling dat de vader van het kind de mutilatie op zijn geweten heeft, ontbreekt volgens het hof echter het onomstotelijk bewijs.

De rechtbank sprak El M. om diezelfde redenen ook al vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) tekende tegen dat vonnis beroep aan. Het OM ging ervan uit dat El M. zijn dochter heeft besneden.

Hoger beroep

Ook El M. ging in hoger beroep, omdat de rechtbank hem wel veroordeelde voor de mishandeling van zijn dochter. El M. heeft het kind bij herhaling geslagen en in haar wang gebeten.

Het hof achtte deze feiten wel bewezen en legde El M. hiervoor drie maanden cel op. In hoger beroep had het OM zes jaar cel geëist.

Schaar

De van oorsprong Marokkaanse El M. werd in oktober vorig jaar opgepakt nadat zijn dochtertje aan haar pleegmoeder had verteld dat haar ''papa met een grote schaar in haar plasser had geknipt''.

Volgens het hof is de verklaring van het meisje zeer beknopt en weinig gedetailleerd en daarom niet voldoende als bewijs.

Daarnaast heeft zij in het eerste gesprek met haar pleegmoeder andere beschuldigingen geuit, aan het adres van iemand anders, om deze later weer in te trekken.

Moeder

Bovendien heeft het kind verklaard dat haar moeder erbij was toen zij werd verminkt. De moeder is aanvankelijk ook als verdachte aangemerkt.

Zij heeft consequent elke betrokkenheid ontkend en volgens het hof zijn deze ontkenningen ''niet ongeloofwaardig''. Ook El M. heeft altijd ontkend.