ASSEN - Vanwege het winterweer hebben een aantal provincies donderdag een jachtverbod aangekondigd.

De provincie Zuid-Holland legt de jacht op wilde eend, fazant, houtduif, konijn en haas vanaf vrijdag stil, zo liet de provincie weten.

Volgens de provincie is de hoeveelheid open water sterk teruggelopen, is er weinig voedsel en nemen schuilmogelijkheden voor de dieren af. In de provincie mogen reeën en damherten nog wel worden afgeschoten.

Groningen en Noord-Brabant

In Groningen en Noord-Brabant wordt de jacht op de wilde eend stilgelegd, zo lieten de provincies donderdag weten. In Brabant gaat het verbod ook vrijdag in.

Zodra de weersomstandigheden verbeteren heft de provincie het jachtverbod op. In Groningen mag tussen 27 december en 31 januari niet op wilde eend worden gejaagd en geldt er ook een tijdelijk jachtverbod op grauwe ganzen, kolganzen en smienten.

Drenthe en Utrecht

In Drenthe en Utrecht gaan een totaal jachtverbod gelden. In Drenthe gaat het verbod zondag in en in Utrecht maandag. In Drenthe mag nog wel geschoten worden op reewild. Dat valt niet onder de jacht, maar onder faunabeheer en schadebestrijding zegt de provincie.

Hetzelfde geldt voor vogelsoorten als kolgans, grauwe gans en smient, aldus de provincie Drenthe.

Limburg

De provincie Limburg sloot dinsdag vanwege het winterse weer de jacht op haas, fazant, patrijs, wilde eend, konijn, grauwe gans, kolgans en de houtduif.