UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen zijn tevreden over het functioneren van de kerstdienstregeling. Dat heeft een zegsman donderdag gemeld.

Sinds de invoering van deze speciale dienstregeling rijden vrijwel alle treinen op tijd, stelt de NS. Reizigersvereniging Rover betwist deze uitspraken trouwens. ''De NS improviseert ter plekke een dienstregeling bij elkaar’’, aldus een zegsvrouw.

''De vervoerder geeft geen enkel inzicht in wat er wel of niet zou moeten rijden en roept vervolgens dat het goed gaat.’’

Tot en met 2 januari rijden er minder treinen dan normaal omdat er in de kerstvakantie minder reizigers zijn. In de Randstad zijn er daarnaast nog enkele aanpassingen vanwege het winterse weer.

De NS hoopt hiermee voldoende ruimte tussen de treinen te houden zodat mogelijke problemen niet meteen leiden tot een opstopping van treinen op het spoor.

Eerlijke informatie

Rover riep de NS en ProRail eerder deze week al op eerlijke informatie te geven over de stand van zaken op het spoor, ook als dat niet goed is voor het imago van de twee bedrijven.

De SP en de ChristenUnie hebben er dinsdag bij verkeersminister Melanie Schultz van Haegen op aangedrongen dat de NS de komende anderhalve week niet met een te uitgeklede dienstregeling gaat rijden.

Als gevolg van het winterweer wordt de kerstdienstregeling in de optiek van de oppositiepartijen te veel versoberd.

De beide partijen hebben de minister gevraagd uiterlijk donderdagmiddag antwoord te geven op hun verzoek. 

Loskoppelen

De NS en ProRail hebben besloten om de dienstregeling in Limburg en Noord-Brabant vanaf donderdagmiddag 12.30 uur los te koppelen van de rest van de landelijke dienstregeling.

Volgens de vervoerder en de spoorbeheerder worden donderdagmiddag flinke sneeuwbuien in de twee provincies verwacht.

Door de treinen die in Limburg en Noord-Brabant rijden los te koppelen van andere trajecten, voorkomen de NS en ProRail dat eventuele vertragingen door de sneeuw gevolgen heeft voor de rest van het land.

Overstappen

Reizigers die van en naar het zuiden reizen, moeten donderdagmiddag vanaf half één overstappen in Breda, Den Bosch of Arnhem. Hoe lang de splitsing van de dienstregeling duurt, kan de NS niet zeggen.

Het is volgens een zegsman de eerste keer dat de Nederlandse Spoorwegen deze winter besluiten tot het opdelen van de dienstregeling.

Tot deze maatregel wordt besloten als van tevoren duidelijk is dat er in een specifiek deel van Nederland veel sneeuw zal vallen die het treinverkeer vrijwel zeker zal beïnvloeden.

Stabiel

Het is de bedoeling dat de treinenloop in de rest van Nederland stabiel blijft door deze actie. Reizigers in Noord-Brabant en Limburg wordt geadviseerd de website van de NS in de gaten te houden.

Het KNMI verwacht dat het zeker tot donderdagavond laat blijft sneeuw in Limburg en Noord-Brabant.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto