DEN HAAG - Tientallen wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies, zitten zonder strooizout, meldt Rijkswaterstaat woensdag.

Dat zijn niet alleen wegbeheerders die geen contract met een zoutleverancier hebben, maar ook die wel volgens contract geleverd zouden krijgen.

Het zoutloket dat woensdag is ingesteld, moet ervoor zorgen dat de schaarste aan strooizout eerlijk over het land wordt verdeeld. Wegbeheerders die nu bij loketbeheerder Rijkswaterstaat een aanvraag doen, krijgen binnen 24 tot 48 uur uitsluitsel of ze zout krijgen geleverd.

Vrijwillig

Inmiddels hebben zich 224 wegbeheerders bij het zoutloket aangemeld. Dat kan nog steeds, tot 1 januari.

De klacht van gemeenten met zoutcontracten dat ze nu collega-gemeenten zonder deze contracten moeten helpen, is volgens een VNG-woordvoerder niet helemaal terecht: ''Deelname is vrijwillig, dus je hoeft niet mee te doen.’’

Geen contract

De woordvoerster benadrukt dat niet helemaal helder is waarom sommige gemeenten geen contract hebben kunnen sluiten. Eerder deze week werd duidelijk dat sommige gemeenten verzuimd hebben deze zomer contracten af te sluiten, zodat zich konden verzekeren van voldoende voorraad.

Nu moeten ze achter in de rij aansluiten en hebben contractanten voorrang. Volgens Rijkswaterstaat hebben tientallen gemeenten geen afspraak met een leverancier.

Strenger optreden

Volgend jaar wil Rijkswaterstaat strenger optreden tegen wegbeheerders. Die moeten zich voor 1 november bij het zoutloket hebben aangemeld. Daarna is dat niet meer mogelijk en krijgen ze bij tekorten ook geen strooizout meer uit het loket.

Gemeenten die zich aansluiten, moeten de helft van hun voorraad, minus de benodigde hoeveelheid voor drie dagen strooien in hun eigen gemeente, aan het loket beschikbaar stellen.