UTRECHT - De Fietsersbond krijgt dagelijks tientallen klachten binnen over gladde fietspaden. Vooral sneeuw die blijft liggen, leidt tot ergernissen bij fietsers.

Dat liet een woordvoerster woensdag weten.

De klachten komen sinds drie weken binnen uit het hele land. De Fietsersbond stuurt ze door naar de verantwoordelijke wegbeheerders: gemeenten, provincies en waterschappen.

De bond adviseert met nadruk niet alleen op fietspaden te strooien, maar ook om te bezemen. Daarnaast zouden gemeentes op hun websites moeten aangeven waar gestrooid is, zodat fietsers een route kunnen uitstippelen.

''Alle hoofdfietsroutes moeten schoon zijn'', aldus de woordvoerster.

Ouderen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) stelt in een reactie dat het accent bij gladheidsbestrijding meer zou moeten liggen bij ouderen en fietsers.

De VVN zegt geen klachten te krijgen over het strooibeleid van gemeentes, maar wel signalen dat vooral ouderen het lastig hebben. De vereniging pleit voor betere gladheidsbestrijding in onder meer de buurt van bejaardenhuizen.

Lokale afdelingen van de VVN spreken gemeentes aan op hun strooibeleid. ''Het is verbazingwekkend dat de bodem van het strooizout nu alweer in zicht is", aldus de woordvoerder.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Stuur jouw foto van het winterweer naar NUfoto