GOUDA - Politieagenten die de straat opgaan, kunnen beter wat ouder zijn. Dat komt het gezag van de politie ten goede. Het respect voor de politie zou ook gediend kunnen zijn door flitsboetes voor te hard rijden los te koppelen van de politie.

Dat staat in het eindrapport van het overleg Politietop, dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag in ontvangst heeft genomen.

Dit overleg was opgezet om te onderzoeken hoe de politie aan waardering en gezag zou kunnen winnen en meer respect zou kunnen krijgen.

Waardering

Hoewel het volgens het onderzoek wel meevalt met de waardering van de politie, kan een aantal zaken wel beter. Vooral het gezag van jongere agenten is minder. '

'Politiemensen met meer ervaring stralen haast vanzelf meer gezag uit.'' Daarom moeten meer oudere agenten de straat op.

Verkeersboetes

Burgers kennen de politie vooral van verkeersboetes. Het overleg denkt dat dit niet goed is voor het beeld dat mensen hebben van de politie.

Daarom zou de flitsboete anders vorm moeten krijgen, bijvoorbeeld door deze verder bij de politie vandaan te houden. ''De flitsbon lijkt té bepalend voor het beeld van de politie.''

Papierwinkel

Opstelten ging bij de presentatie van het rapport niet in op deze laatste suggestie. Wel gaf hij nogmaals aan de papierwinkel bij de politie sterk te willen terugdringen. Daardoor zouden er meer agenten vanachter hun bureau vandaan kunnen komen.

In het overleg Politietop zaten vertegenwoordigers van de politiebonden, korpsbeheerders, korpschefs en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het overleg werd ingesteld na de cao-onderhandelingen van de politie in 2008 toen de indruk bestond dat het de politie ontbrak aan waardering en gezag.