AMSTERDAM - Door verschillende organisatoren binnen de culturele sector is maandagavond teleurgesteld gereageerd op de plannen van het kabinet om vast te houden aan de btw-verhoging van theater- en concertkaartjes.

Marianne Manders van concertorganisator Mojo Concerts: "Het gaat vele arbeidsplaatsen kosten en we houden rekening met 10 procent minder bezoekers. We vinden het heel jammer dat het kabinet deze kans niet heeft benut."

"Het ondernemersrisico wordt hierdoor nog veel groter. We verwachten dat hierdoor minder innovatie plaatsvindt in de branche. Dus minder concerten, minder nieuwe concepten en minder nieuwe festivals."

Directeur Hans Ligtermoet van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM): ''Het is onbegrijpelijk dat het kabinet niet nadenkt over de gevolgen van de btw-verhoging."

"Wat me persoonlijk nog het meeste stoort, is dat er geen overleg is geweest met de evenementensector. We verkopen immers miljoenen kaartjes. Voor ons is dit een rampscenario.

Kapot

Erwin van Lambaart, voorzitter van VVTP, de Vereniging van Vrije Theaterproducenten, en algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties: ''Ik ben intens teleurgesteld. Het is geen beleid om eerst iets kapot te maken en daarna te gaan repareren."

"Men kent de effecten van deze maatregel heel goed uit allerlei rapporten van onderzoeksbureau's en daar blijkt de schade voor de sector uit."

Ryclef Rienstra, directeur van VandenEnde Foundation: ''Het is een verkeerd signaal op een verkeerd moment. Voor de podiumsector zal het een buitengewoon nadelig effect hebben en het zal leiden tot minder bezoek. Het is een onbegrijpelijke maatregel.’’

Speelbal

Hans Onno van den Berg, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en voorzitter van de Federatie Cultuur: ''We zijn nu speelbal van een politieke strijd. De reactie van het kabinet is licht schofferend richting de Eerste Kamer."

"Alle argumenten zijn gewisseld. We moeten meer geld aan de staat afdragen terwijl we van diezelfde staat meer moeten verdienen. Dat is grote onzin, ik krijg dat op geen enkele manier aan elkaar geknoopt. Ik hoop nu dat de Eerste Kamer de rug echt recht houdt.''