ZWOLLE - In een onderzoek naar de verduistering van 5,6 miljoen euro zijn in Nederland dertien verdachten aangehouden. Dat meldde de recherche in Zwolle maandag.

In maart belandde het bedrag op de rekening van een 26-jarige man uit Wageningen. Dat kon doordat het systeem van de bank was gemanipuleerd. De man sluisde het geld direct door naar diverse rekeningen in het buitenland.

De politie verrichtte de afgelopen maand aanhoudingen in onder meer Wageningen, Oss, Oldebroek en Soest

Autoriteiten

Van het gestolen geld is in samenwerking met de buitenlandse autoriteiten inmiddels ongeveer 2 miljoen euro teruggevorderd. Hoewel het geld in maart al verdween, duurde het een tijd voor de bank precies in de gaten had wat er was gebeurd. In het onderzoek dat volgde, werkten korpsen uit onder meer Amsterdam, Gelderland en Utrecht samen.

De dertien verdachten zijn mannen in de leeftijd van 26 tot en met 62 jaar. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de oplichting en verduistering van het geld en van witwassen. Over de manier waarop men het geld van de bank wist te ontfutselen, wilde de politie niet ingaan. Bij huiszoekingen is in een pand nog een hennepkwekerij ontdekt. De politie nam enkele auto's in beslag.