DEN HAAG - Op de Nederlandse snelwegen was het maandag drukker dan normaal. Rond 9 uur stond er 390 kilometer aan files, zo'n 150 kilometer meer dan op een gewone maandag tijdens de kerstvakantie.

Weggebruikers hadden last van sneeuw en gladheid. Vooral in het zuiden en oosten van het land waren de gevolgen van winterse neerslag die zondagavond- en nacht viel, nog goed merkbaar.

Door de kerstvakantie rijden er minder auto's op de snelwegen waardoor sneeuwresten niet goed worden weggereden. Bovendien passen de meeste mensen hun snelheid aan, de een wat meer dan de ander.

Op een aantal plaatsen deden zich ongelukken voor die zorgden voor extra stremmingen, vooral van oost naar west.

Lange files

Zo ging op de A12 de snelweg tussen Reeuwijk en Gouda richting Den Haag dicht wegens een gekantelde vrachtwagen. Op diezelfde A12 ter hoogte van Veenendaal stond een file van 9 kilometer.

Lange files stonden er ook op de A59 en de A58 ter hoogte van Roosendaal en op de A1 ter hoogte van Deventer. De stremmingen die hier ontstonden, hadden volgens de ANWB te maken met het winterweer. Niet alle rijstroken waren hier goed berijdbaar.

Minder druk

Rijkswaterstaat heeft zondag met man en macht gewerkt om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen. Toch moet het verkeer rekening houden met plaatselijke gladheid. In het westen, midden en zuiden komen bovendien mistbanken voor.

Aan het begin van de ochtend was het volgens de ANWB minder druk op de Nederlandse snelwegen dan voorspeld. De ANWB liet zondagavond weten maandag een zware ochtendspits te verwachten.

Treinen

Op het spoorwegennet doen zich maandag nauwelijks problemen voor. De Nederlandse Spoorwegen rijden volgens een aangepaste dienstregeling in verband met de winterse omstandigheden. Dat betekent twee intercity's per uur in plaats van vier.

''We zijn redelijk goed opgestart. Overal in Nederland wordt gewoon gereden'', aldus een woordvoerder van de NS. De enige storingen doen zich voor tussen Den Haag en Rotterdam, waar op het traject een defecte trein staat, en tussen Geldermalsen en Dordrecht.

Amsterdam

De bussen, trams en metro's in Amsterdam rijden weer volgens de normale dienstregeling, zonder noemenswaardige vertragingen.

Het GVB zette vrijdagmiddag alle bussen aan de kant wegens de zware sneeuwval. Door de gladheid waren de wegen vrijwel onbegaanbaar geworden. Ook in het weekeinde waren er nog vertragingen en omleidingen door het winterse weer.

Bussen

Ook het openbaar vervoer in de zuidelijke provincies is inmiddels weer op gang gekomen. In Noord-Brabant rijden de bussen weer volgens de vakantieregeling. Ook in Limburg rijden de bussen en treinen van Veolia weer.

In Twente rijden maandagochtend geen bussen wegens sneeuw en gladheid, zo meldt RTV Oost. De vervoerbedrijven Syntus en Connexxion vinden het onverantwoord om de weg op te gaan. Wanneer de bussen weer gaan rijden, is nog niet bekend.

Schiphol

Vliegtuigen konden maandagochtend alle benodigde banen op Schiphol weer gebruiken om normaal te landen of om op te stijgen. Wel zijn er nog vertragingen als gevolg van het winterweer van de afgelopen dagen, aldus een woordvoerster.

In de nacht van zondag op maandag moesten nog tussen de vijftig en honderd gestrande reizigers de nacht doorbrengen achter de paspoortcontrole op veldbedjes. In de nacht van zaterdag op zondag lag dit aantal nog aanzienlijk hoger. Toen sliepen tussen de vijfhonderd en duizend reizigers op veldbedden.

Teletekst

Wel werden in de nacht van zondag op maandag nog enkele honderden passagiers in hotels ondergebracht, omdat sommige luchthavens elders in Europa dicht zaten of slecht bereikbaar waren wegens het winterweer.

De situatie in andere Europese steden wordt wel beter, aldus de woordvoerster. Ze geeft reizigers die een vliegtuig moeten halen, het advies om teletekst en internet te raadplegen.

Alarmcentrale

Bij alarmcentrale Mondial Assistance is het aantal meldingen van ongevallen sinds het weekeinde fors gestegen. In de nacht van zaterdag op zondag telde de schadeafwikkelaar tweehonderd meldingen, tegen vijftig in normale omstandigheden. Het gaat in hoofdzaak om blikschade als gevolg van sneeuw en gladheid, aldus een woordvoerster maandag.

De hele zondag kwamen er 444 meldingen van aanrijdingen binnen bij Mondial Assistance, twee keer zoveel als normaal. Dat geldt ook voor de maandagochtend waarop de alarmcentrale 250 keer werd gebeld in verband met schadegevallen.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Bekijk alle twitterberichten over de gladheid op NUlive