UTRECHT - De ANWB verwacht maandagmorgen een zeer zware ochtendspits. Vooral in Oost-Gelderland, Noord-Brabant en Limburg is zondagavond veel sneeuw gevallen, hetgeen maandagochtend tot problemen kan leiden.

Dat laat een woordvoerder van de ANWB weten. Overal is gestrooid, maar om het zout echt effectief te laten zijn, moet het door het verkeer worden ingereden.

''Er is vandaag niet veel verkeer geweest dat dat heeft kunnen doen. Bovendien gaat het in de nacht van zondag op maandag weer vriezen, wat ook schoongeveegde wegen glad kan maken.''

Volgens de ANWB is met name de linkerrijstrook van snelwegen slecht begaanbaar. ''Daardoor heeft de weg minder capaciteit, waardoor sneller files ontstaan.''

Spoor

Omdat maandag de kerstvakantie begint en 30 procent minder mensen met de trein reist dan normaal, verwacht de NS geen problemen. ''Er is genoeg materieel beschikbaar'', aldus een woordvoerder van de NS zondag.

De komende dagen rijdt de NS volgens een aangepaste dienstregeling als gevolg van het winterweer.

Kerstvakantie

Vooral in de Randstad rijden op een aantal trajecten minder treinen per uur, meldt de NS. Daarnaast gaat maandag de dienstregeling voor de kerstvakantie in, waardoor er ook minder treinen rijden. De vakantiedienstregeling duurt tot 3 januari.

In totaal zijn er momenteel 700 rijtuigen niet inzetbaar. Hiervan zijn 400 rijtuigen in regulier onderhoud en 300 rijtuigen defect.

Bekijk foto's van het winterweer op NUfoto