UTRECHT - De aangepaste dienstregeling die de Nederlandse Spoorwegen zaterdag invoerden, blijft ook zondag van kracht.

De NS heeft daartoe besloten in verband met de verwachte sneeuwval zaterdagavond en -nacht, maakte het spoorbedrijf zaterdag bekend.

Volgens het KNMI trekt het sneeuwgebied langzaam van het zuidwesten naar het noordoosten. Een woordvoerder verwacht dat het verkeer daarom weer last gaat krijgen van de winterse omstandigheden.

Ook voor de komende dag verwacht het weerinstituut geregeld enige sneeuw. Het ziet ernaar uit dat het winterweer aanhoudt met meest matige vorst in de nacht.

In Zeeland is inmiddels op een aantal plaatsen vijftien tot twintig centimeter sneeuw gemeten. In Noord- en Zuid-Holland kwam tussen de tien en vijftien centimeter sneeuw naar beneden. In de rest van het land lag zaterdagmorgen ongeveer vijf centimeter.

Spoorwegen

De spoorwegen raden reizigers aan vanaf een uur voor vertrek de website ns.nl, de mobiele site mobiel.ns.nl, de app Reisplanner Xtra of Teletekstpagina 751 te raadplegen voor de actuele reisinformatie.

De NS hoopt zondag meer informatie te kunnen geven over de situatie op het spoor maandag. Volgens de NS gaan de meeste treinreizigers goed voorbereid op pad.

Schiphol

Op Schiphol proberen gestrande luchtreizigers per trein hun bestemming te bereiken. Bij de loketten van NS staan lange rijen passagiers met vragen over internationale treinen.

Er is veel vraag naar bestemmingen in Duitsland (Neurenberg, Stuttgart, Keulen, Düsseldorf). Ook bestemmingen in Frankrijk zijn populair. ''Internationaal treinverkeer zal blijven rijden'', aldus de NS.

Medewerkers

Medewerkers van de NS zijn op stations aanwezig om reizigers te informeren over de treinenloop en om hen van warme dranken te voorzien, liet het spoorbedrijf weten.

De afgelopen 24 uur hebben zij op 26 stations tienduizenden kopjes koffie uitgedeeld. ProRail houdt zondag sneeuwploegen achter de hand om eventuele problemen op te lossen.