SCHIPHOL - Alle treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag vanaf 06.30 uur de aangepaste dienstregeling. Daardoor rijden er minder treinen, maar alle stations worden wel ''bediend". Dat zei een woordvoerder van de NS.

Hij zei verder dat er geen storingen op het spoor zijn en dat spoorbeheerder ProRail ook zaterdag weer medewerkers langs het spoor heeft om storingen aan bijvoorbeeld wissels snel te verhelpen.

De NS heeft op veel stations extra personeel dat reizigers informatie geeft.

Vrijdagmiddag en -avond hadden treinreizigers in Utrecht en Zuid- en Noord-Holland veel last van de sneeuwval. Er reden minder treinen en er waren veel vertragingen.

Schiphol

Reizigers die vanaf Schiphol willen vliegen, kampen zaterdag wederom met annuleringen en vertragingen door het winterse weer.

De luchthaven roept mensen op voordat ze van huis vertrekken de website van Schiphol te raadplegen over hun geplande vlucht. Dat liet een woordvoerster weten.

Ondanks het advies eerst informatie in te winnen, is het erg druk op het vliegveld. Vooral in de vertrekhallen bevinden zich duizenden mensen die wachten op hun vlucht.

De luchtvaartmaatschappijen en Schiphol hebben extra personeel ingezet om iedereen te informeren. De gestrande reizigers krijgen koffie, thee en versnaperingen.

Vliegverkeer

Volgens de zegsvrouw is het vliegverkeer momenteel redelijk hervat, maar zijn er nog altijd problemen vanwege de tientallen eerder geannuleerde en vertraagde vluchten.

De luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om de vluchten om te boeken. Ook ontstaat er hinder door luchthavens elders in Europa die eveneens last hebben van het winterweer.

Veldbedden

Op Schiphol hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag ongeveer drieduizend mensen de nacht doorgebracht omdat ze waren gestrand. De luchthaven had ongeveer 1700 veldbedden neergezet voor reizigers die niet meer met een vliegtuig konden vertrekken.

De rest moest een plekje zoeken op onder meer banken en ligstoelen. Het is nog niet duidelijk of komende nacht wederom reizigers op de luchthaven moeten overnachten.

De sneeuwval komt erg ongelegen, aangezien Schiphol door de kerstvakantie een extra druk weekeinde voor de boeg had. De verwachting was dat in totaal zo'n 350.000 reizigers de luchthaven zouden aandoen.

Bekijk lezerfoto's van het winterweer op onze special op NUfoto.

Lees de laatste tweets over het winterweer op NUlive.

Sneeuwhinder