UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) adviseren mensen niet met de trein te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Gaan mensen toch, dan moeten ze ruim op tijd vertrekken.

Een woordvoerder liet vrijdag weten dat de NS zich gezien de weersomstandigheden aansluit bij eerdere adviezen van de ANWB en het KNMI. Het treinverkeer is nog op gang, aldus de zegsman. ''Maar het is wel zwaar overal.''

De weersverslechtering betekent dat ook treinreizigers meer hinder gaan ondervinden van de sneeuwval, aldus de NS. ''Op dit moment kan kunnen de NS-treinen blijven rijden door het toepassen van een uitgedunde dienstregeling in de Randstad."

Vollere treinen

"Omdat het winterweer aanhoudt, blijft dat uit voorzorg de rest van de dag in de Randstad zo. Dat betekent voor reizigers een verhoogde kans op langere reistijd en mogelijk wat vollere treinen. Door minder treinen te laten rijden, voorkomt NS dat er zogenoemde filevorming op het spoor plaatsvindt.''

NS adviseert reizigers op de stations de omroepberichten en de informatieborden in de gaten te houden voor de actuele treininformatie. Mensen thuis kunnen het beste NOS teletekstpagina 751 in de gaten houden. Rond 19.00 uur verwacht NS meer informatie te kunnen geven.