AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft 'genezend medium' Jomanda donderdag vrijgesproken van het schenden van haar zorgplicht voor de in 2001 aan borstkanker overleden actrice Sylvia Millecam.

Twee alternatieve artsen waartoe Millecam zich had gewend kregen respectievelijk zes en drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

Millecam ontdekte in 1999 een knobbeltje in haar borst. In mei van dat jaar constateerden reguliere artsen borstkanker. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hadden de drie verdachten Millecam in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten en haar opzettelijk in het alternatieve circuit gehouden.

Zorgplicht

Justitie rekent Jomanda – Joke Damman – gezien haar lange en intensieve betrokkenheid het uiteindelijke overlijden van Millecam toe en verwijt beide artsen zwaar lichamelijk letsel. Alle drie de verdachten hebben de zorgplicht geschonden, aldus de aanklager tijdens de behandeling van de zaak.

Jomanda heeft volgens het OM een grote rol gespeeld in de overtuiging van Millecam dat ze geen borstkanker had, maar een bacteriële infectie.

Dat deed ze onder meer door Millecam, die Jomanda volgens het OM als autoriteit zag, tijdens ‘healing’-sessies in te delen in groepen mensen met een infectie, zonder kanker. In contacten met Millecam ontraadde Jomanda de actrice zich te laten opereren en zei ze tegen chemotherapie te zijn.

Ook de twee alternatieve artsen stelden dat het ging om een bacteriële infectie. Hun handelen leidde tot het uitstellen van een adequate behandeling met uiteindelijk de dood als gevolg, constateerde de aanklager.

Niet opzettelijk

Het gerechtshof vindt dat Jomanda niet opzettelijk de gezondheid van de actrice heeft benadeeld, omdat Millecam vanaf mei 2000 tot haar overlijden contact heeft onderhouden met diverse artsen. Bij sommige deed ze dat op aanraden van Jomanda.

''Als een alternatief genezer bij zijn adviezen tegelijk adviseert een arts te bezoeken, zal niet snel sprake zijn van een opzettelijke benadeling van de gezondheid'', stelt het hof.

Het hof veroordeelde de alternatieve artsen wel voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid van Millecam. Dat had zwaar lichamelijk letsel voor haar tot gevolg, aldus de rechters.