Wietpas mag worden ingevoerd

BRUSSEL - De 'wietpas' van de gemeente Maastricht is niet in strijd met het EU-recht. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag bepaald. De Raad van State had de zaak aan het EU-hof voorgelegd.

De wietpas is bedoeld om te verhinderen dat buitenlanders in Maastricht softdrugs komen kopen. De Maastrichtse coffeeshophouders verzetten zich tegen de gemeentelijke regeling.

Maar volgens het hof mag de maatregel getroffen worden om de openbare orde te handhaven.

Volgens het hof is het weren van buitenlanders die niet in Nederland wonen uit coffeeshops een maatregel om het drugstoerisme aanzienlijk te beperken en de daardoor veroorzaakte problemen te verminderen.

Uitspraak

De invoering van de wietpas gaat waarschijnlijk nog maanden duren, als het er al van komt. De Raad van State liet donderdag weten dat hij vermoedelijk voor de zomer volgend jaar uitspraak zal doen in het geschil tussen de gemeente Maastricht en een coffeeshophouder.

''Nu het Hof van Justitie in Luxemburg zijn arrest heeft gewezen, betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan de zaak. De raad heeft vragen gesteld over de uitleg van bepaalde Europese regels, meer in algemene zin. We hebben de antwoorden nodig om in deze concrete zaak te oordelen'', aldus een woordvoerster.

Als de Raad van State uitspraak heeft gedaan, is daar geen beroep meer tegen mogelijk.

Tijdelijke sluiting

Aanleiding voor de vragen van de Raad van State was het verweer van de eigenaar van een coffeeshop in Maastricht tegen een tijdelijke sluiting. Zijn zaak werd in 2006 gesloten nadat er tweemaal buitenlandse klanten waren aangetroffen.

De man ging tegen dit besluit in beroep en stapte naar de rechter. Daarop vroeg de Raad van State aan het Europees Hof van Justitie om een uitspraak.

Illegale handel

D66-Kamerlid Boris van der Ham vreest dat het invoeren van de wietpas zal leiden tot illegale handel.

Lees meer over:
Tip de redactie