AMSTERDAM – In het huis van de directeur van het kinderdagverblijf Het Hofnarretje, Albert Drent, zouden regelmatig slaapfeestjes zijn gegeven voor kinderen. Deze feestjes werden georganiseerd door crèchemedewerker Edwin R.

R. zit momenteel vast op verdenking van ontuchtige handelingen op het internet. Dit meldt de Amsterdamse televisiezender AT5 dinsdag. Tijdens de informatiebijeenkomst voor ouders maandagavond hebben verschillende ouders vragen gesteld over de slaapfeestjes.

Er is niet duidelijk hoe vaak de feestjes werden gehouden en hoeveel kinderen erbij aanwezig waren. Volgens het Parool werden ouders en andere leidsters expliciet gevraagd niet aanwezig te zijn bij de feestjes.

Volgens een betrokken ouder stonden de slaapfeestjes onder de leiding van R., maar werden ze bij Drent in zijn huis in Enkhuizen gehouden.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de slaapfeestjes. "We nemen de signalen heel serieus’’, aldus een zegsman. Hij kan niet zeggen hoeveel ouders van slaapfeestjes hebben gesproken.

De directeur van het Hofnarretje is momenteel geen verdachte, beklemtoont Justitie.

Professionaliteit

Burgemeester Eberhard van der Laan stelde dinsdagavond in EenVandaag dat hij vindt dat de verhalen over de slaapfeestjes bij directeur Albert Drent ''niet goed klinken. Het getuigt van weinig professionaliteit.''

Van der Laan heeft besloten dat in elk geval tot het einde van de week op alle dependances van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje twee toezichthouders van de gemeente blijven.

Handboogvereniging

R. zou de kinderen daarnaast mee uit wandelen hebben genomen en meegenomen naar zijn handboogvereniging. De feestjes daar zouden van twaalf uur 's middags tot acht uur 's avonds hebben geduurd. Hoofdverdachte in de zaak, Robert M. zou ook op deze feestjes aanwezig zijn geweest.

"Toen we hoorden van de logeerpartijtjes, liepen de rillingen over de rug bij iedereen in de zaal", aldus een moeder tegenover het Parool.

Niet door de beugel

Volgens een woordvoerder van het kinderdagverblijf is er op de feestjes niets gebeurd wat niet door de beugel kan, zo zei hij tegenover AT5. Drent zelf wilde maandag niet reageren. "Ik blijf wachten tot ze me grijpen", is het enige wat hij tegenover de zender kwijt wilde.

Meer signalen

Eerder op de dag maakte Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang al bekend dat er steeds meer signalen binnenkomen dat er veel mis was bij 't Hofnarrretje.

''Ze hebben het de hoofdverdachte wel heel erg gemakkelijk gemaakt'', zegt hij. ''Hij was veel te vaak alleen met de kinderen.''

Volgens hem is een aantal keren bij controles gebleken dat er volgens de voorschriften te weinig begeleiders waren op de groepen. ''Dat is kwaliteitscriterium numero één. Dat geeft echt aan dat er iets niet in orde is.''

GGD

Volgens hem moet de GGD, die in Nederland de kwaliteit van kinderdagverblijven controleert, bij een dergelijke constatering meteen ingrijpen. ''Dus een zware boete geven, en als het daarna nog niet goed is: kinderdagverblijf sluiten.''

In het geval van 't Hofnarretje bleef het bij waarschuwen. Volgens de voorzitter van de ouderorganisatie schortte het ook op andere terreinen aan kwaliteitsbesef bij het kinderdagverblijf. ''Dat wordt mij steeds meer duidelijk.''

Lees alles over de zedenzaak op onze special