DEN HELDER - De hulpdiensten hebben weinig hoop dat de twee vissers nog leven die sinds dinsdagochtend vroeg op de Noordzee vermist zijn.

De bemanning van de HA-38 (Harlingen 38) meldde omstreeks half vijf bij de kustwacht dat het schip zinkende was, liet een woordvoerder in Den Helder weten.

Het schip dreef ondersteboven. Het ligt nu aan de grond op enige honderden meters uit de kust van Terschelling.

Een van de opvarenden heeft het voorval overleefd. Over de identiteit van de bemanningsleden kon de woordvoerder van de kustwacht niets zeggen. Bergers gaan proberen het wrak naar rustiger water te slepen.

Zoekactie

De kustwacht begon meteen na de melding een zoekactie. Een van de drie bemanningsleden werd omstreeks vijf uur opgepikt door een ander schip.

Hij was sterk onderkoeld en is naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. In het begin van de middag werd de zoekactie fors beperkt omdat de kans klein is dat de vissers nog leven gezien het ijskoude water.

Duikers van de duik- en demonteergroep van de marine hebben helpen zoeken naar de twee vissers. Ze zijn echter niet het wrak ingegaan, omdat dat te gevaarlijk was. Een van hen is op het wrak geweest en heeft klopsignalen gegeven. Daarop kwam geen reactie.

Boten

Aan de zoekactie namen reddingboten van de stations Terschelling en Ameland van de KNRM, twee politievaartuigen, schepen die in de buurt waren, het kustwachtvliegtuig, de offshore reddingshelikopter en drie heli's van de Koninklijke Luchtmacht deel.

Het ging om twee AB412's van vliegbasis Leeuwarden en een Lynx uit Den Helder. Deze laatste bracht de duikers naar het zoekgebied.

Vissers vermist bij Terschelling