AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam zorgt dinsdag voor extra toezicht bij de twee kinderdagverblijven waar verdachte Robert M. werkte toen hij ernstig seksueel misdrijf met tientallen kinderen pleegde.

Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan maandag gezegd in Nieuwsuur. Op alle dependances van Het Hofnarretje en Jenno’s Knuffelparadijs zal de hele dag iemand van de gemeente aanwezig zijn om toezicht te houden.

Van der Laan heeft hiertoe besloten na vragen daarover van ouders op de informatiebijeenkomst van maandagavond.

''De burgemeester vindt het belangrijk dat mensen nog steeds met een veilig gevoel hun kindje daar kunnen brengen’’, stelt zijn zegsman desgevraagd. Hoe lang de gemeente het toezicht op de dagverblijven aanhoudt, kan hij niet zeggen.

Kritisch

De burgemeester stelde in Nieuwsuur ''erg kritisch te willen gaan kijken naar de bedrijfsvoering van vooral Het Hofnarretje’’.

De directeur van het bedrijf is geen verdachte, beklemtoont Van der Laan. ''Maar op de bijeenkomsten voor ouders hebben we verschillende gegevens gekregen over de gelegenheden die de verdachte heeft gehad om alleen te zijn met kinderen. Die feitelijkheden gaan we nadrukkelijk onderzoeken.’’

Forse twijfels

Mede op basis van deze verhalen van ouders stelt de burgemeester ''forse twijfels te hebben’’ over de gang van zaken bij Het Hofnarretje. Van der Laan heeft de bezorgde ouders tijdens de bijeenkomst maandagavond ook nadrukkelijk toegezegd alles in het werk te stellen om de feiten boven tafel te krijgen.