AMSTERDAM - Een coldcaseteam van de Amsterdamse politie gaat onderzoeken of er in 2008 beoordelingsfouten zijn gemaakt. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan maandagavond in Nieuwsuur gemeld.

Een moeder van een kind meldde zich toen bij de politie met het verhaal dat haar zoontje en een vriendje zich van de verdachte hadden moeten uitkleden en aan elkaars geslachtsdelen hebben moeten zitten.

Een aangifte bij de politie leidde niet tot actie omdat ''jonge kinderen niet betrouwbaar zouden zijn'', aldus de vrouw maandag voor AT5.

''We moeten niet uitsluiten dat er toen beoordelingsfouten zijn gemaakt'', stelde Van der Laan maandagavond.

De burgemeester wil eerst de resultaten van een eigen evaluatie van de politie afwachten, voordat eventueel een externe partij zich met het onderzoek gaat bemoeien.

Lading

''Het kan bijvoorbeeld zijn dat de feiten toen nog niet de lading hadden die ze nu wel hebben'', aldus Van der Laan. ''Maar we nemen deze berichten erg serieus.''

De burgemeester heeft dinsdag een afspraak met de moeder die zich in 2008 niet serieus genomen voelde. Verder prees hij het werk van de politie Amsterdam de afgelopen week in deze zaak.

''Zonder het harde speurwerk waren we nu niet al zo ver geweest in het onderzoek.'' Hij sprak van een ''voortreffelijk politiekorps''.