AMSTERDAM - Zo'n vijfhonderd mensen zijn maandagavond afgekomen op een informatiebijeenkomst die de gemeente Amsterdam heeft georganiseerd voor ouders die bezorgd zijn dat hun kind mogelijk betrokken kan zijn bij de grote zedenzaak. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten.

De gemeente Amsterdam hield zondag al twee soortgelijke bijeenkomsten. Op de tweede bijeenkomst op zondag, die ook voor ouders was met zorgen over een mogelijke link tussen hun kind en de verdachte, waren 250 mensen.

De eerste bijeenkomst op zondag was voor ouders van wie vrijwel zeker is dat hun kind op enigerlei wijze slachtoffer is in de zaak. Om hoeveel mensen dit ging, wil de gemeente niet zeggen.

Aantal slachtoffers

Het aantal slachtoffers in de zedenzaak moet naar boven worden bijgesteld. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft dat in Nieuwsuur gezegd.

De burgemeester houdt nu nog vast aan de eerdere schatting dat het aantal vermoedelijke slachtoffers tussen de dertig en vijftig ligt. ''Maar ik vrees dat we dat aantal ellendig genoeg naar boven moeten gaan bijstellen’’, aldus Van der Laan.

De politie is op dit moment alle informatie aan het verwerken die de honderden telefoontjes bij het callcenter en de honderden verklaringen van ouders op speciale bijeenkomsten van de gemeente hebben opgeleverd.

Het is nog steeds niet duidelijk hoe groot de omvang van de zedenzaak precies is.

Aanwezigen

De woordvoerder beklemtoont dat niet alle vijfhonderd op maandagavond aanwezigen direct reden hebben om te vrezen dat hun kind slachtoffer is in de zaak.

Wel zijn er maandag veel ouders aanwezig waarvan met enige zekerheid kan worden gezegd dat hun kinderen voor kortere of langere tijd aan de zorg van verdachte Robert M. zijn toevertrouwd.

Veel van deze ouders konden niet op tijd worden bereikt voor de bijeenkomst op zondag, zo meldt de zegsman.

Verontrust

Ook zijn er maandagavond veel mensen die verontrust zijn omdat ze Robert M. kennen of omdat ze in de buurt wonen waar hij zijn oppaswerk deed.

''Het is altijd onze bedoeling geweest om zoveel mogelijk informatie publiekelijk te maken zodat we met zoveel mogelijk mensen in contact komen die mogelijk informatie over de zaak hebben'', licht de woordvoerder toe.