ARNHEM - In het hoger beroep in de Puttense moordzaak heeft de advocaat maandag het gerechtshof in Arnhem opnieuw gewraakt.

Raadsman Ruud van Boom van verdachte Ron P. kreeg donderdag in een tussentijdse uitspraak opnieuw 'nee' te horen van het hof op zijn verzoeken.

Volgens Van Boom ontbreken in het dossier tegen P. belangrijke stukken over sporen, omstandigheden en getuigenissen over de moord uit 1994.

Die zaten volgens de advocaat wel in het 'oude’ dossier, tegen de twee Puttenaren die na zeven jaar cel alsnog werden vrijgesproken. Dat het hof de verzoeken afwijst, vindt de advocaat onbegrijpelijk.

Schijnproces

Hij vreest vooringenomenheid en spreekt van een 'schijnproces’. Op 18 november wraakte de raadsman het hof ook. Toen werd dat afgewezen en kwamen er dus geen nieuwe raadsheren (rechters in hoger beroep).

Het gerechtshof stelde in het tussenarrest van donderdag dat de stukken waar de advocaat om vraagt niet noodzakelijk zijn, omdat Van Boom er scenario’s met andere mogelijke verdachten mee wil onderzoeken.

Vooronderzoek

Maar mogelijke verdachten in beeld brengen hoort volgens het hof in het vooronderzoek thuis en niet in het hoger beroep. Ook gelooft het hof dat bepaalde stukken waar de advocaat om vraagt niet (meer) bestaan.

Van Boom interpreteert het tussenarrest zo, dat het hof al op dit moment nog maar één scenario wil onderzoeken, terwijl er tal van sporen niet verder zijn onderzocht toen destijds de twee Puttenaren de moord eenmal bekenden. Onder de sporen zijn bijvoorbeeld schaam- en hoofdharen.

Ambrosius

De Puttense moordzaak draait om de dood van stewardess Christel Ambrosius. Zij werd in januari 1994 gewurgd, verkracht en doodgestoken in de woning van haar oma in Putten.

Na vrijspraak van de ‘twee van Putten’, werd in 2009 de 35-jarige Ron P. door de rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij werd verdachte, toen zijn DNA in 2008 matchte met DNA uit het spermaspoor op het been van de 24-jarige stewardess.

Wanneer de wrakingskamer het nieuwe wrakingsverzoek behandelt is nog niet bekend.