AMSTERDAM - De Nederlandse nationale recherche heeft huiszoeking gedaan in twee woningen van de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire. De invallen vonden plaats op verzoek van de Rwandese autoriteiten.

Bij de acties, in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen en in Bilthoven, werden computers en een groot aantal dozen met papieren in beslag genomen. Die zullen, als de Nederlandse rechter daarmee instemt, naar Rwanda worden gestuurd.

Woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie zegt dat de huiszoekingen zijn uitgevoerd na een rechtshulpverzoek door Rwanda. In het Afrikaanse land wordt Ingabire verdacht van terroristische activiteiten.

'Divisionisme'

Victoire Ingabire was presidentskandidate in Rwanda, maar werd in oktober gearresteerd. Volgens haar Nederlandse advocaat Jan Hofdijk, die sindsdien geen rechtstreeks contact meer heeft gehad met zijn cliënte, wordt zij onder meer beschuldigd van 'divisionisme' - het maken van onderscheid tussen Hutu's en Tutsi's, de twee voornaamste etnische groepen in het land. Hofdijk noemt die beschuldiging onzin.

Cynisch

In de woning in Zevenhuizen waren Ingabires echtgenoot en haar achtjarige kind aanwezig. Volgens Hofdijk zijn zij bij de inval ruw uit hun slaap gewekt en opzij geduwd toen twaalf rechercheurs de woning betraden. Hofdijk noemt het "cynisch dat Ingabires echtgenoot, nota bene als erkend vluchteling, in Nederland zo wordt bejegend."

Ingabires man had alleen via de nu in beslaggenomen computer nog contact met medestanders van Ingabire in Rwanda.

Aangifte

Volgens Hofdijk hebben de Nederlandse autoriteiten zich voor het karretje laten spannen van het omstreden regime van de Rwandese president Paul Kagame. Hij doet maandag bij de politie aangifte van huisvredebreuk.

''Het gaat hier om een geval van huisvredebreuk. Ik heb begrepen dat de politie geen huiszoekingsbevel heeft laten zien. Meneer Ingabire moest zijn telefoons inleveren en mocht niet bellen tijdens de doorzoeking van zijn huis.''

Kamervragen

De ChristenUnie vindt de actie van de Nationale Recherche ''zeer verontrustend'', aldus Kamerlid Joël Voordewind. ''We nemen hiermee een commando aan van een regime dat we zelf niet vertrouwen.''

Hij wees erop dat Nederland onlangs nog heeft besloten geen begrotingssteun toe te kennen aan Rwanda, volgens Voordewind omdat Nederland het land corrupt vindt. Hij gaat Kamervragen stellen over de kwestie.

Pechtold

Alexander Pechtold vindt de huiszoekingen een verontrustend bericht. "Ik ga ervan uit dat het Openbaar Ministerie hierbij niet over één nacht ijs is gegaan. De betreffende ministers Rosenthal en Opstelten zullen hierover opheldering moeten verschaffen. De precieze gang van zaken omtrent deze inval bij Victoire Ingabire moet tot op de bodem uitgezocht worden.”

Eerder deze maand besloten minister Uri Rosenthal en staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken al om geen algemene begrotingssteun aan Rwanda te geven. De zeven miljoen euro die daarvoor was uitgetrokken, wordt niet verstrekt omdat het land onvoldoende ruimte biedt voor vrijheid van meningsuiting.