AMSTERDAM - De 27-jarige verdachte in de Amsterdamse zedenzaak heeft inmiddels in een ''fors aantal zaken'' bekentenissen afgelegd.

Dat zegt advocaat Richard Korver, die één van de ouders van een slachtoffertje bijstaat. Ouders van meerdere mogelijke slachtoffers hebben zich inmiddels bij hem gemeld. Richard Korver is ook voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Zeden Slachtoffers (LANZS).

In het belang van het onderzoek wil de raadsman nog niet veel inhoudelijke informatie geven.

Hij raadt ouders die vermoeden dat hun kind ook slachtoffer is met klem aan niet uitgebreid met elkaar te praten. Eerst moeten ze naar de politie gaan om hun verhaal te doen. Het is heel belangrijk dat hun getuigenissen zo puur mogelijk zijn, aldus Korver.

Echtgenoot

De 37-jarige echtgenoot van Robert M. blijft nog zeker drie dagen vastzitten, maakte het OM maandagmiddag bekend.

De man wordt verdacht van het bezit van kinderporno maar niet van seksueel misbruik. Binnen drie dagen beslist de officier van justitie of de man wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze beslist dan of hij langer in de cel blijft.

Ook een derde verdachte zit nog vast. Dit is een 39-jarige medewerker van een van de kinderdagverblijven waar M. ook werkte. Deze persoon zou ontuchtige handelingen op het internet hebben gepleegd. Het is nog onduidelijk of deze zaak iets te maken heeft met die van de andere twee verdachten of dat hij daar volledig los van staat.

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam laat weten nu nog niets over eventuele bekentenissen te kunnen zeggen.

Korver probeert voor de ouders die hij bijstaat zo veel mogelijk informatie over de zaak te verzamelen en ze vervolgens uit te leggen wat dat betekent. Verder bereidt hij zijn cliënten voor op gesprekken die zij waarschijnlijk met de politie zullen hebben. Uiteindelijk zorgt de advocaat ook voor de hulp bij het indienen van een schadevergoeding.

Amsterdamse school

Naast zijn werkzaamheden op kinderdagverblijven, zou M. ook hebben gewerkt op een Amsterdamse school.

Hij verzorgde van 2004 tot 2006 naschoolse opvang bij de toenmalige Community School, het huidige Jan van der Heijdenhuis in de Tweede Jan van der Heijdenstraat in de Pijp, dat zei Ton van Diemen, directeur bedrijfsvoering van Combiwell, de welzijnsorgansatie die medeverantwoordelijk is voor de naschoolse opvang op de school. De man was niet in vaste dienst van de school en gaf er geen les.

PvdA

PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib wordt er bijna moedeloos van. Al jaren dringt ze aan op een strengere controle van mensen die op de een of andere manier met kinderen werken.

Het gaat haar niet alleen om professionals, maar ook om invalkrachten of vrijwilligers bij scouting, speeltuinen of sportclubs.

Wat haar betreft worden al deze organisaties verplicht om van hun medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te eisen. Nu is dat voor onder meer het onderwijs, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang wel verplicht maar bij andere instellingen is het vrijwillig.

Voorkomen

In de Tweede Kamer was genoeg steun voor zo'n verplichting maar de vorige ministers van Justitie wilden er niet aan. ''Ik heb nooit gezegd dat zo'n papiertje alles kan voorkomen. Maar het kan wel iets schelen, omdat mensen er alerter op zijn.

Pedoseksuelen volgen vaak een patroon en zoeken activiteiten met kinderen op.'' Volgens Arib vragen organisaties nu vaker om een VOG. Zo'n bewijs is overigens makkelijk te krijgen als je geen strafblad hebt en helpt alleen om herhaling elders te voorkomen als mensen eerder over de schreef zijn gegaan.

Meldcode

Het vorige kabinet wilde niet verder dan een meldcode, die aangeeft hoe hulpverleners vermoedens van seksueel misbruik kunnen melden.

Lastig punt is altijd dat medici hun beroepsgeheim niet mogen schenden. De code is in de maak en zal in 2011 klaar zijn, meldde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.