AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag Ali A., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, op vrije voeten gesteld. A. heeft ruim 3,5 jaar in voorarrest gezeten.

A. zat nog vast op basis van twee verdenkingen. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een plan om een Turkse crimineel te liquideren. Daarnaast wordt A., evenals de andere Passageverdachten, verweten dat hij lid is geweest van een organisatie die het plegen van liquidaties als doel had.

Voor de liquidatieplannen van de Turkse crimineel achtte de rechtbank de verdenking inmiddels niet sterk genoeg meer om A. op basis daarvan nog langer vast te houden.

Voor het lidmaatschap van de criminele organisatie wel, maar de netto straf die daarop staat heeft A. in voorarrest al min of meer uitgezeten.

Bijzonder uitgebreid betoog

De beslissing van de rechtbank volgt op een bijzonder uitgebreid betoog van A.'s raadsman, Nico Meijering. Het OM heeft zich tegen vrijlating van A. verzet.

Het legt zich evenwel neer bij de beslissing van de rechtbank, aldus een woordvoerster maandag. ''Wij zien het anders, vooral waar het de liquidatieplannen betreft. Maar verder is belangrijk dat de rechtbank geen voorschot heeft genomen op het eindoordeel.''

Dat eindoordeel is door nieuwe ontwikkelingen in het proces telkens opgeschoven. Volgens de jongste planning zal de rechtbank over een jaar vonnis wijzen.

Opdrachtgever liquidaties

Kroongetuige Peter la S. heeft Ali A. in diverse verklaringen aangewezen als opdrachtgever voor liquidaties. Zo zou A. achter de moord op Nedim Imaç zitten, de oud-voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor, in 2007.

Deze liquidatie is geen onderdeel van het Passageproces, omdat justitie op dit moment onvoldoende in handen heeft om de zaak voor de rechter te kunnen brengen.

Voorarrest

Ali A. heeft zijn voorarrest nagenoeg geheel in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught doorgebracht. Hij heeft alle aantijgingen ontkend en noemt kroongetuige La S. onder meer ''een rat''. Familieleden van A. namen maandag met gejuich kennis van de beslissing van de rechtbank.

A.'s advocaat Meijering was maandag in verband met een verblijf in het buitenland niet bereikbaar voor commentaar.