AMSTERDAM - De moeder van een kind dat in 2008 al door Robert M. misbruikt werd, werd door de directie van het kinderdagverblijf en door de politie niet serieus genomen toen zij melding deed van het misbruik.

Dat vertelt de moeder aan AT5.

Zondag werd bekend dat Robert M. verdacht wordt van het seksueel misbruiken van tientallen kinderen tussen de 0 en 4 jaar.

De 27-jarige verdachte was werkzaam als begeleider bij de kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Het Knuffelparadijs. Ook zou hij zich op internet hebben aangeboden als oppas.

In augustus 2008 kwam het zoontje van de vrouw thuis met het verhaal dat hij en een vriendje van 2,5 jaar oud die dag door Robert M. waren misbruikt. Zo vertelde het jongetje dat hij en zijn vriendje zich moesten uitkleden en aan elkaars geslachtsdelen moesten zitten.

Directeur

De moeder besloot direct met de directeur van het kinderdagverblijf Het Hofnarretje te bellen, maar die nam het verhaal niet serieus. "Hij deed het af als fantasie. Kinderen jonger dan 4 jaar verzinnen een hoop, volgens hem", aldus de vrouw.

Later volgde een gesprek met de directeur en M. erbij. De directeur zou het toen hebben opgenomen voor de verdachte. De vrouw besloot samen met de moeder van het andere misbruikte jongetje naar de politie te stappen en deed aangifte tegen M.

Politie

Ook de politie geloofde haar verhaal niet:  "Een week later werd ik gebeld door de politie en werd me verteld dat ze er niks mee konden, omdat zulke jonge kinderen niet betrouwbaar zouden zijn."

Ook de GGD, waar de vrouw vervolgens aanklopte, vertelde niets met de melding te kunnen doen.

VVD en CDA

De VVD wil dat wordt uitgezocht waarom de melding is blijven liggen. ''Dat is schokkend", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur maandag. De VVD was altijd al voor een meldplicht voor mensen die met kinderen werken als ze het idee hebben dat er sprake is van mishandeling of misbruik. Van het vorige kabinet moest de sector met een verplichte meldcode gaan werken.

Het CDA blijft erbij dat een meldplicht niet werkt. In dit geval gaat het erom dat de politie een na melding niet in actie kwam, stelt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Reactie Hofnarretje

Directeur Albert Drent van Het Hofnarretje reageert maandag verbijsterd op het nieuws over Robert M., maar heeft niet gereageerd op de beschuldigingen van de vrouw rondom de melding in 2008.

''Verbijsterend voor mij, voor de ouders, voor de kinderen''. Zo noemde Drent het nieuws dat de oud-werknemer wordt verdacht van kindermisbruik. ''Iedereen hier is verbijsterd.''

Drent zei dat het nu het belangrijkste is dat werknemers, ouders en kinderen samen praten over de zaak en deze proberen te verwerken. De directeur wilde vooralsnog niet verder op de kwestie ingaan. Ook over de oud-werknemer wilde Drent niets zeggen.

Jenno’s Knuffelparadijs

Kinderdagverblijf Jenno’s Knuffelparadijs in Amsterdam wil geen commentaar geven op het nieuws. Dat liet de eigenaresse maandag weten.

De verdachte werkte van oktober 2009 tot en met januari 2010 in het kinderdagverblijf aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. Toen hij er begon, was Jenno’s Knuffelparadijs nog niet lang open. Het opvangcentrum werd in april 2009 geopend door de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (educatie, PvdA).

De eigenaresse zette Jenno's Knuffelparadijs op met hulp van het Ondernemershuis West Binnen De Ring, dat startende ondernemers in dat deel van Amsterdam steunt.

Echtgenoot

De echtgenoot van de verdachte wordt maandag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die besluit of hij langer blijft vastzitten. De echtgenoot, een 37-jarige man, wordt verdacht van het bezit van kinderporno, maar niet van seksueel misbruik.

Ook een derde verdachte zit nog vast. Dit is een 39-jarige medewerker van een van de verblijven waar de 27-jarige verdachte ook werkte. Deze persoon zou ontuchtige handelingen op het internet hebben gepleegd. Een woordvoerster van het OM wist niet wanneer deze verdachte wordt voorgeleid.