ROTTERDAM - Steeds minder vrouwen voelen zich 's avonds onveilig op straat. Dat geldt ook voor een toenemend aantal ouderen, terwijl die zich net als vrouwen lange tijd juist steeds onveiliger voelden op straat.

Dat concluderen trendwatcher Carl Rohde, auteur Norbert Mirani en onderzoeker Goos Eilander van Trendbox in hun boek Dossier Supertrends.

Zij zien sinds ongeveer het jaar 2000 een consequent dalende lijn bij zowel vrouwen als ouderen als het gaat om het onveiligheidsgevoel op straat.

De gegevens komen uit het continu-onderzoek van Trendbox onder zesduizend mensen van 16 jaar en ouder. De cijfers zijn opgenomen in het Dossier Supertrends.

Jongeren

Eilander noemt het opvallend dat jongeren, vooral de laatste twee jaar, zich wel steeds onveiliger voelen. Dat heeft volgens Eilander alles te maken met jongerengedrag tijdens het uitgaan.

''Daarnaast vermoeden we dat het stijgende onveiligheidsgevoel bij jongeren enigszins aangejaagd wordt door hun grotere bereikbaarheid via social media als Twitter, Hyves en Facebook.

ij zijn eerder en doordringender op de hoogte van wat er gebeurt in de omgeving, die door social media steeds transparanter wordt'', licht Eilander toe.

Buitenwijken

Ouderen komen daarentegen minder vaak buiten de deur en zijn dus minder in de gelegenheid akkefietjes op straat mee te maken, zien Eilander, Rohde en Mirani. ''Bovendien wonen ouderen vaker in buitenwijken, waar het waarschijnlijk minder gevaarlijk aanvoelt.''

Dat vrouwen zich minder onveilig voelen komt volgens de auteurs omdat zij zich steeds sterker wanen. ''Hun rol in de maatschappij neemt toe; ze zijn zelfstandiger, verdienen zelf en zijn beter opgeleid dan mannen.''

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt dat in het algemeen het onveiligheidsgevoel bij het publiek afneemt. Met het verbeterde veiligheidsgevoel hangt mogelijk samen dat iets meer mensen tevreden zijn met de straffen die Nederlandse rechters uitdelen. ''Het beleid wordt consequent zwaarder en mensen hebben dat meteen door'', zegt Eilander.

Misdadigers

Nog altijd vindt circa driekwart van de bevolking dat misdadigers er te gemakkelijk vanaf komen - namelijk 75 procent van de mannen en 77 procent van de vrouwen, blijkt uit Dossier Supertrends.

Maar in 2007 was dat nog respectievelijk 80 en 83 procent. Vlak na de moord op Pim Fortuyn in 2002 was Nederland het sterkst verontwaardigd over het strafklimaat: toen moesten van 87 procent van de ondervraagden de straffen zwaarder.

Dat burgers heel snel reageren op ontwikkelingen in de maatschappij laat de grafiek volgens Eilander zien zo rond 1997, wanneer het 'zinloos geweld' zijn intrede doet. Een aantal incidenten op rij deden het percentage ontevredenen omhoog schieten. ''Bij grote verontwaardiging wil men strengere straffen'', meldt Eilander.