UTRECHT – De eerste dag van de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen ''verloopt gladjes’’. Dat meldde een woordvoerder van de NS zondag rond het middaguur.

''Er zijn altijd wel een paar kleine probleempjes met stations die nog niet de juiste nieuwe informatie over de vertrektijden hebben hangen’’, legde hij uit. ''Maar die problemen zijn marginaal. De treinen rijden vooralsnog allemaal volgens schema.’’

De Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens een nieuwe dienstregeling. Voor het eerst in honderd jaar gebeurt dat zonder papieren spoorboekje voor het publiek. De nieuwe vertrektijden van de treinen zijn vanaf zondag alleen nog maar op internet te vinden.

Voor mensen die dat onhandig vinden, liggen er ook nog printjes per traject op de grote stations. Vooralsnog zijn deze geprinte versies kosteloos verkrijgbaar.

Nieuw station

In de nieuwe dienstregeling is één nieuw station opgenomen: Houten-Castellum, tussen Houten en Culemborg. Hier stopt in beide richtingen vier keer per uur een trein. Het was de bedoeling dat zondag ook in Emmen een nieuw station in gebruik zou worden genomen.

Omdat de omgeving van het station nog niet klaar was, hebben de NS en de gemeente besloten het station later in gebruik te nemen. Station Tilburg-West heet vanaf zondag Tilburg-Universiteit.

Verder is er een aantal aanpassingen doorgevoerd op de nachtroutes. Vanaf Eindhoven rijden er ’s nachts alleen nog op vrijdag en zaterdag treinen naar Utrecht en Rotterdam. Het nachttracé tussen Tilburg en Den Bosch is opgeheven.