DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag staat twee extra vreugdevuren toe in zijn stad tijdens de jaarwisseling. Een woordvoerder heeft zaterdag een bericht daarover op Omroep West bevestigd.

Het gaat om vreugdevuren in de wijken Schilderswijk en Leyenburg. Een derde extra vreugdevuur heeft de burgervader nog in beraad. In totaal mogen Hagenaars nu tijdens de jaarwisseling op zes plekken in de stad een groot vuur stoken. De bekendste zijn de twee vuren op het noorder- en zuiderstrand.

De burgemeester staat extra vuren toe omdat hij bewoners de vrijheid wil geven om een eigen feest te vieren. Van Aartsen benadrukt wel dat hij bij overtredingen de vuren weer zal verbieden.

Voetbalwet

Eerder liet de burgemeester weten dat hij dit jaar de Voetbalwet gaat inzetten tijdens de jaarwisseling. De nieuwe wet omvat extra maatregelen tegen mensen die telkens ernstige overlast veroorzaken.

Behalve voetbalvandalisme kan overlast door groepen en individuen op straat ermee worden bestreden. Burgemeesters en officieren van justitie kunnen een gebieds-, stadion- en groepsverbod opleggen.

Waarschuwingsbrief

Van Aartsen schreef de gemeenteraad eerder deze maand dat de politie personen die in aanmerking komen voor dit soort maatregelen rond de jaarwisseling, extra in de gaten houdt.

Zij krijgen in aanloop naar oud en nieuw een waarschuwingsbrief. De burgemeester is nog aan het onderzoeken om hoeveel mensen het gaat.