AMSTERDAM - Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door de 11-jarige Luuk Smarius. De leerling van de 6e Montessori Anne Frankschool in Amsterdam maakte slechts een fout.

Dat heeft de NPS, die het dictee uitzond, zaterdag bekendgemaakt. Op de tweede plaats eindigde de 11-jarige Marijn Versteegen uit Leiden. De leerlinge van de Lorentzschool te Leiden had twee fouten. Drie kinderen maakten drie fouten in het dictee.

De 59 deelnemers maakten in totaal 399 fouten, een gemiddelde van bijna zeven fouten. Daarmee is de tekst bovengemiddeld goed gemaakt. De afgelopen zes edities lag het aantal fouten gemiddeld zo’n tweehonderd hoger.

In de eerste drie jaar deden er ook Vlaamse kinderen mee aan het dictee. Toen werd het Kinderdictee ook drie maal gewonnen door een Vlaamse deelnemer. Sinds 2007 doen er alleen nog maar Nederlandse kinderen aan het dictee mee.

Het Kinderdictee werd dit jaar geschreven door kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave en had als titel Mug.

Tekst

Hieronder volgt de tekst van het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal 2010.

Mug

1. Irritante insecten kun je bestrijden met chemische insecticiden, of doodslaan met een opgerolde krant, maar je kunt ze gek genoeg ook juist aanschaffen, las ik in de Kidsweek.

2. Een zespotige, van op afstand bestuurbare robotmug, de zogeheten Flexbug, maakt extreem realistische zoemgeluiden en kan echt vliegen zonder te pletter te slaan tegen allerlei obstakels, dankzij ingenieuze geluids-, bewegings- en lichtsensoren.

3. Als je hysterisch wordt van het gezoem om je hoofd moet je als de wiedeweerga het aan-uitknopje zoeken, of je wacht totdat hij zijn accuutje heeft leeggevlogen - of je schakelt hem definitief uit met eerdergenoemde opgerolde krant.