AMSTERDAM - Voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversvereniging VNO-NCW is de invloedrijkste Nederlander van 2010.

Dat stelt de Volkskrant zaterdag. De krant maakt elk jaar een top-200 van invloedrijkste mensen. In de vorige drie edities voerde SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan de lijst nog aan.

Wientjes, 67 jaar oud, is sinds mei 2005 voorzitter van VNO-NCW, daarvoor zat hij al in de raad van bestuur.

Rinnooy Kan is nu tweede, gevolgd door respectievelijk bestuursvoorzitters Ad Scheepbouwer van KPN, Gerard Kleisterlee (Philips) en Hans Wijers (Akzo Nobel). 'Hoogste binnenkomer' op nummer 22 is Eberhard van der Laan, die afgelopen jaar burgemeester van Amsterdam werd.

Hoogst genoteerde vrouw

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is de hoogst genoteerde vrouw; ze staat op de zevende plaats. Van de tweehonderd personen zijn er 43 vrouw, 21 procent van het totaal. De oudste persoon op de lijst is Frits Bolkestein (77 jaar oud). De jongste is Forum-voorzitter Sadik Harchaoui (37).

''We willen natuurlijk heel invloedrijk zijn'', aldus Wientjes over zijn 'uitverkiezing'.

Overtuigen

''En zo goed lobbyen dat we politici kunnen overtuigen te doen wat goed is voor ondernemers. Maar we blijven graag op de achtergrond. De publiciteit zoeken we alleen als het niet anders kan.'' Wientjes zou oorspronkelijk na afloop van zijn tweede termijn in het voorjaar van 2011 aftreden. Met het oog op de economische omstandigheden vroeg het bestuur hem eerder dit jaar langer aan te blijven.