DEN HAAG - Studenten die een bachelor en een master doen, mogen in totaal twee extra jaren tegen het normale collegegeld studeren.

Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

''Als het wetsvoorstel op niet al te veel oppositie stuit, wordt de regel per 1 augustus ingevoerd'', aldus Van Bijsterveldt.

Dat betekent dat langstudeerders per 1 augustus elk vertragingsjaar 3000 euro extra collegegeld moeten betalen. Dit jaar bedroeg het normale collegegeld 1.713 euro.

Beperking

''Op een bepaald moment zeggen we: nu is het je eigen verantwoordelijkheid'', aldus Van Bijsterveldt.

Studenten met een beperking worden ontzien; zij mogen nog een extra jaar voor het wettelijke collegegeld studeren.

Rutte

Volgens premier Mark Rutte telt Nederland 60.000 langstudeerders. Zij kunnen volgens de premier aanspraak maken op het collegekrediet om het extra collegegeld te voldoen.

De maatregel levert volgens de premier 45 miljoen euro meer op dan was voorzien. ''Het geld dat we bezuinigen investeren we weer in het onderwijs'', aldus de premier.

LSVb

Het besluit van het kabinet is niet met gejuich ontvangen bij de Landelijke studentenvakbond LSVb. Voorzitter Sander Breur noemt het ''een hele kleine handreiking''. De voorgenomen bezuiniging op het onderwijs van 370 miljoen gaat gewoon door, stelt de LSVb.

''We blijven actievoeren. Op 21 januari gaan we massaal protesteren op het Haagse Malieveld'', aldus Breur.

Van Dijk

SP-Kamerlid Jasper van Dijk ziet kansen in het besluit van Van Bijsterveldt. "Deze kleine stap geeft aan dat de protesten zinvol zijn. Het is nu een kwestie van doorzetten, zodat het plan in zijn geheel van tafel gaat", aldus Van Dijk.

Studenten demonstreren