AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben zich vrijdagmiddag rond kwart over een enkele duizenden studenten en docenten uit Amsterdam en Leiden verzameld om te protesteren tegen de bezuinigingen in het onderwijs.

Volgens de initiatiefnemer, de Amsterdamse studentenvakbond ASVA, heerst er onder de studenten onrust over de kabinetsmaatregelen.

In de plannen van het kabinet wordt de tweede studie niet meer door de overheid bekostigd. Ook gaan student en onderwijsinstelling een boete van duizenden euro's betalen als de student meer dan een jaar langer over zijn studie doet.

Daarnaast wordt de basisbeurs voor de masters afgeschaft en vervangen door een sociaal leenstelsel.

Ze vrezen dat deze plannen een dramatische uitwerking hebben op de kenniseconomie en hebben zich daarom verenigd op www.kenniscrisis.nl.

Kamerleden

Bij het studentenprotest van vrijdag zijn ook Tweede Kamerleden aanwezig. Tanja Jadnanansing (PvdA), Anne-Wil Lucas (VVD), Jesse Klaver (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) zullen een reactie op de bezuinigingen geven.

Dit geldt eveneens voor Karel van der Toorn, de collegevoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.

Ook in Utrecht, Nijmegen en Wageningen zijn vrijdag protesten.

Collegevrije dag

De studentenvakbonden willen op 21 januari een collegevrije dag zodat iedereen naar het Malieveld in Den Haag kan komen om bijeen te komen voor een groot landelijk protest.

Voorzitter van de LSVb Sander Breur maakt dat vrijdagmiddag bekend tijdens een manifestatie in Amsterdam.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) voeren samen actie tegen de aanstaande kabinetsmaatregelen.

Zijlstra

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) is met name de gebeten hond voor de studenten. Toevallig is hij op 21 januari jarig en de studenten beloven hem nu alvast een onvergetelijke verjaardag.

Bekijk alle lezerfoto's van de protesten op NUfoto

Lees alle Twitterberichten over de protesten op NUlive

Studenten demonstreren