ALKMAAR - Een uitslaande brand heeft vrijdag een transportbandenfabriek in Alkmaar in de as gelegd. Het pand moet als verloren worden beschouwd, zo meldde de politie.

De brandweer kon vrijdagmiddag het sein brand meester geven. De brand woedde bij een productielocatie van het bedrijf Derco Transportbanden aan de Schermerweg in Alkmaar.

De brand brak in de vroege ochtend uit en ging in de loop van de dag gepaard met zeer zware rookontwikkeling. De oorzaak is mogelijk een vastgelopen of defecte machine.

De kantoorgebouwen en opslagloodsen van het bedrijf bleven gespaard. De brandweer denkt de gehele vrijdagmiddag nog bezig te zijn met nablussen.

Onder controle

Het vuur was rond het middaguur onder controle. De brandweer besloot vrijdagmorgen het vuur gecontroleerd te laten uitbranden. Aangrenzende gebouwen werden nat gehouden om te voorkomen dat de brand zou overslaan.

Bij de brand vielen geen slachtoffers. Als gevolg van de rook moesten bewoners van de naastgelegen wijk Oudorp en later ook Heerhugowaard wel ramen en deuren gesloten houden.

Ongeveer tien bedrijfspanden op bedrijventerrein Oudorp moesten door de rook noodgedwongen de deuren sluiten. De omgeving van de brand werd afgezet.

Basisschool

Een basisschool in Oudorp werd op gezag van de schoolleiding zelf ontruimd, nadat acht kinderen hadden geklaagd over prikkende ogen, buikpijn en misselijkheid.

Ook de bewoners van een aantal aanleunwoningen in Oudorp werden uit voorzorg tijdelijk geëvacueerd. Zij werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal.

Gevaarlijke stoffen

Volgens de gemeente zijn bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen en is er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest. Ook bevatte het fabrieksgebouw geen asbest.

Derco Transportbanden maakt onder meer industriële transport- en procesbanden, transportweefsels voor roldeuren en dockshelters voor laad- en losperrons.

Bekijk lezersfoto's van de brand op NUfoto

Lees alle Twitterberichten over de brand op NUlive